Regering wil nachtwerk e-commerce zonder goedkeuring vakbonden

Regering wil nachtwerk e-commerce zonder goedkeuring vakbonden
Shutterstock

De regering wil een wetswijziging doorvoeren, waardoor nachtarbeid in de e-commerce niet meer valt onder het verbod op nachtarbeid. Daardoor zou nachtwerk in de sector in de toekomst mogelijk worden zonder goedkeuring van de vakbonden.

36.000 banen

Het wetsvoorstel werd vorig jaar al ingediend door de liberale parlementsleden Patricia Ceysens, Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert en zou nu overgenomen worden door de regering. Dat werd beslist tijdens het begrotingsoverleg.

 

Momenteel is het voor e-commercebedrijven in België enkel mogelijk om tot 20u aan de slag te zijn. Willen ze ook nachtwerk invoeren, dan moeten ze daarvoor de goedkeuring krijgen van de vakbonden. Die eisen daarbij vaak een hogere vergoeding, die meestal niet wordt aanvaard door de bedrijven. Daardoor is er binnen e-commerce in België momenteel nog altijd amper nachtwerk.

 

De regering wil de wetswijziging doorvoeren om nieuwe banen te creëren, want volgens ondernemersorganisatie Comeos loopt België ongeveer 36.000 banen mis door het verbod op nachtwerk. De meeste bedrijven kiezen er immers voor om zich dan maar in Nederland te vestigen. Het is dan ook geen toeval dat Nederlandse online retailers als Coolblue en bol.com de Belgische markt veroveren: zij mogen immers wel vrij ’s nachts werken en kunnen zo sneller bestellingen leveren dan de Belgische concurrentie.

 

De wetswijziging is er wel nog niet zeker door. Momenteel is er binnen de regering immers nog heel wat onenigheid tijdens de begrotingsbesprekingen. Als die niet wordt opgelost, dan komt de wetswijziging er mogelijk toch niet.