Regering wil nachtwerk e-commerce doordrukken | RetailDetail

Regering wil nachtwerk e-commerce zonder goedkeuring vakbonden

Regering wil nachtwerk e-commerce zonder goedkeuring vakbonden

De regering wil een wetswijziging doorvoeren, waardoor nachtarbeid in de e-commerce niet meer valt onder het verbod op nachtarbeid. Daardoor zou nachtwerk in de sector in de toekomst mogelijk worden zonder goedkeuring van de vakbonden.

36.000 banen

Het wetsvoorstel werd vorig jaar al ingediend door de liberale parlementsleden Patricia Ceysens, Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert en zou nu overgenomen worden door de regering. Dat werd beslist tijdens het begrotingsoverleg.

 

Momenteel is het voor e-commercebedrijven in België enkel mogelijk om tot 20u aan de slag te zijn. Willen ze ook nachtwerk invoeren, dan moeten ze daarvoor de goedkeuring krijgen van de vakbonden. Die eisen daarbij vaak een hogere vergoeding, die meestal niet wordt aanvaard door de bedrijven. Daardoor is er binnen e-commerce in België momenteel nog altijd amper nachtwerk.

 

De regering wil de wetswijziging doorvoeren om nieuwe banen te creëren, want volgens ondernemersorganisatie Comeos loopt België ongeveer 36.000 banen mis door het verbod op nachtwerk. De meeste bedrijven kiezen er immers voor om zich dan maar in Nederland te vestigen. Het is dan ook geen toeval dat Nederlandse online retailers als Coolblue en bol.com de Belgische markt veroveren: zij mogen immers wel vrij ’s nachts werken en kunnen zo sneller bestellingen leveren dan de Belgische concurrentie.

 

De wetswijziging is er wel nog niet zeker door. Momenteel is er binnen de regering immers nog heel wat onenigheid tijdens de begrotingsbesprekingen. Als die niet wordt opgelost, dan komt de wetswijziging er mogelijk toch niet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.