Regering wil nachtwerk e-commerce doordrukken | RetailDetail

Regering wil nachtwerk e-commerce zonder goedkeuring vakbonden

Regering wil nachtwerk e-commerce zonder goedkeuring vakbonden

De regering wil een wetswijziging doorvoeren, waardoor nachtarbeid in de e-commerce niet meer valt onder het verbod op nachtarbeid. Daardoor zou nachtwerk in de sector in de toekomst mogelijk worden zonder goedkeuring van de vakbonden.

36.000 banen

Het wetsvoorstel werd vorig jaar al ingediend door de liberale parlementsleden Patricia Ceysens, Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert en zou nu overgenomen worden door de regering. Dat werd beslist tijdens het begrotingsoverleg.

 

Momenteel is het voor e-commercebedrijven in België enkel mogelijk om tot 20u aan de slag te zijn. Willen ze ook nachtwerk invoeren, dan moeten ze daarvoor de goedkeuring krijgen van de vakbonden. Die eisen daarbij vaak een hogere vergoeding, die meestal niet wordt aanvaard door de bedrijven. Daardoor is er binnen e-commerce in België momenteel nog altijd amper nachtwerk.

 

De regering wil de wetswijziging doorvoeren om nieuwe banen te creëren, want volgens ondernemersorganisatie Comeos loopt België ongeveer 36.000 banen mis door het verbod op nachtwerk. De meeste bedrijven kiezen er immers voor om zich dan maar in Nederland te vestigen. Het is dan ook geen toeval dat Nederlandse online retailers als Coolblue en bol.com de Belgische markt veroveren: zij mogen immers wel vrij ’s nachts werken en kunnen zo sneller bestellingen leveren dan de Belgische concurrentie.

 

De wetswijziging is er wel nog niet zeker door. Momenteel is er binnen de regering immers nog heel wat onenigheid tijdens de begrotingsbesprekingen. Als die niet wordt opgelost, dan komt de wetswijziging er mogelijk toch niet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Belgian Friday is nieuw Belgisch online koopjesweekend

15/05/2018

Na Black Friday is er nu ook de eerste Belgian Friday: de ketens Kiabi, La RedouteSarenza, Veritas, Jack & Jones en Tape à l'Oeil lanceren op vrijdag 18 mei een nieuw winkelevenement, met kortingen en acties voor wie online shopt.

Deverfwebshop.be gaat Frans en zoekt partner

14/05/2018

Het Oost-Vlaamse deverfwebshop.be lanceert een Franstalige website: de verfspecialist wil met boutiquepeinture.fr zowel de Waalse als de Franse markt bedienen en zoekt ook een partner voor verdere expansie.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.

Winst Zalando totaal weggeveegd

08/05/2018

De Duitse e-tailer Zalando zag in het eerste kwartaal van 2018 zijn winst als sneeuw voor de zon verdwijnen: 5,1 miljoen euro nettowinst ging over in 15 miljoen verlies. De omzet steeg wel met 22% dankzij forse investeringen.

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

07/05/2018

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.