Spectaculaire groei e-commerce in Asia-Pacific | RetailDetail

Spectaculaire groei e-commerce in Asia-Pacific

Spectaculaire groei e-commerce in Asia-Pacific

Tegen 2020 zal de online verkoop in China, Japan, Zuid-Korea, India en Australië verdubbelen tot 1.400 miljard dollar. Daarvan neemt China het gros voor zijn rekening, maar India is wel veruit de snelste groeier, aldus marktonderzoeker Forrester.

 

Chinese e-commerce groter dan de Amerikaanse

Ondanks de afkoeling van de Chinese economie ‑ de groei bleef voor het eerst sinds 2009 onder de 7% ‑ blijft China de dominante speler in de wereld van de e-commerce. Het land nam in 2015 de koppositie over van de Verenigde Staten en stevent tegen 2020 af op een totale online omzet van 1.100 miljard dollar, een slordige 999 miljard euro.

 

“De dagen van duizelingwekkende groei op jaarbasis mogen voor China dan al voorbij zijn, het huidige groeitempo blijft stevig en ligt in lijn met dat van andere volwassen markten in de regio, zoals Japan en Zuid-Korea”, zegt Lily Varon, analist bij Forrester. Tegen 2020 zal de Chinese e-commerce 9 keer groter zijn dan de Japanse (122 miljard dollar) en liefst 17 keer groter dan de Zuid-Koreaanse (65 miljard dollar).

 

India snelste groeier

India is nu de snelste groeier in de regio. Volgens Forrester zal de e-commerce-omzet er tegen 2020 vervijfvoudigen van 12 miljard dollar nu tot zo’n 75 miljard dollar, omgerekend 68 miljard euro. De markt groei spectaculair doordat almaar meer Indiërs online kopen en het gemiddelde bedrag per aankoop eveneens in de lift zit. En dus wordt er volop geïnvesteerd in de Indiase e-commerce.

 

Al waarschuwt Forrester wel dat de lokale handelscultuur (die nog altijd sterk steunt op cash geld), de onderontwikkelde logistiek (te weinig distributiecentra voor het onmetelijke land) en de mobiliteitsproblemen (die van leveringen aan huis een ware uitdaging maken) zand in de machine kunnen strooien.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Ga op bezoek bij Jack Ma: RetailHunt China neemt je mee 

02/07/2018

China spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding en vandaag des te meer tot die van retailers. RetailDetail neemt je mee op een wervelende ontdekkingsreis door China: van impressionante ‘mega malls’ over lokale trendsetters tot het kloppend hart van Alibaba.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

“Wij zijn de poort naar China”  (Roland Palmer, Alibaba Benelux)

07/06/2018

De Chinese reus Alibaba komt naar Europa, maar brengt Europese merken ook naar Azië. Is China het beloofde land voor Benelux-ondernemers? “Nergens elders vind je een markt die zo hard groeit!”

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik

31/05/2018

Alibaba gaat vijf nieuwe magazijnen openen, waaronder een in Luik. Via het dochterbedrijf Cainiao wil de Chinese retailgroep zijn logistieke netwerk en technologie verder uitbreiden.