Tesco voert eerste levering met robot uit

Tesco voert eerste levering met robot uit

De Britse supermarktketen Tesco heeft voor het eerst een online bestelling bij een klant aan huis geleverd met de hulp van een robot.

Tesco Now

De robots zijn volledig zelfstandig en kunnen in een straal van ongeveer vijf kilometer rond een supermarkt van Tesco leveren. Klanten kunnen hun bestellingen volgen via een speciale app. Om te voorkomen dat de robots worden gestolen, zit er ook een antidiefstalsysteem in de toestellen.

 

De test met de robot, die voorlopig maar één keer zal worden uitgevoerd, werd gedaan in het kader van Tesco Now, waarbij online bestellingen binnen het uur bij de klant thuis worden geleverd. Die dienst werd in april al uitvoerig getest en Tesco wil die binnenkort in meer locaties doorheen Londen beschikbaar maken.

 

“We kijken altijd uit naar nieuwe manieren om de winkelervaring van onze klanten te verbeteren. We hebben een eenmalige test uitgevoerd als onderdeel van de service Tesco Now, in samenwerking met een technologiebedrijf. We hebben heel wat geleerd van deze test en we zullen de feedback bekijken voor we de volgende stappen nemen”, aldus Tesco. De robots werden in samenwerking met het bedrijf Starship Technologies ontwikkeld.

 

De robot die Tesco gebruikt is een idee van Ahti Heinla en Janus Friist, twee medeoprichters van Skype, die eind 2015 met het nieuws naar buiten kwamen dat de robot in ontwikkeling was. De robot rijdt 99% autonoom, al kan een menselijke bestuurder de controle nemen bij problemen.