Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Van de 100 meest bezochte websites in ons land heeft liefst de helft te kampen met ernstige beveiligingsproblemen. Bij de 71 online apotheken geldt dat voor één op de drie. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Een speeltuin voor hackers & co

In augustus onderzochten Test-Aankoop en beveiligingsbedrijf Onvio 100 webshops uit de BeShopping100 van BeCommerce en nog eens 71 online apotheken, om na te gaan hoe zij omspringen met de veiligheid en de privacy van de consumenten.

 

Van de 100 webshops is slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites trof de consumentenorganisatie een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies van op afstand kunnen overnemen. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten, zoals hun mailverkeer met de helpdesk of hun bestelhistoriek.

 

Eenzelfde alarmerende vaststelling bij de internetapotheken: van de 71 die in ons land een vergunning hebben, vertoonde meer dan een derde grote veiligheidslekken en bij vijf bleken die zelfs zeer ernstig. Van die vijf heeft enkel Farmaline.be intussen de nodige verbeteringen aangebracht. Van de vier andere vraagt Test-Aankoop de onmiddellijke sluiting aan de Privacycommissie.

 

De consumentenorganisatie eist daarnaast een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. "De consument verdient een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet", besluit Test-Aankoop.

Tags: