Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Van de 100 meest bezochte websites in ons land heeft liefst de helft te kampen met ernstige beveiligingsproblemen. Bij de 71 online apotheken geldt dat voor één op de drie. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Een speeltuin voor hackers & co

In augustus onderzochten Test-Aankoop en beveiligingsbedrijf Onvio 100 webshops uit de BeShopping100 van BeCommerce en nog eens 71 online apotheken, om na te gaan hoe zij omspringen met de veiligheid en de privacy van de consumenten.

 

Van de 100 webshops is slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites trof de consumentenorganisatie een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies van op afstand kunnen overnemen. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten, zoals hun mailverkeer met de helpdesk of hun bestelhistoriek.

 

Eenzelfde alarmerende vaststelling bij de internetapotheken: van de 71 die in ons land een vergunning hebben, vertoonde meer dan een derde grote veiligheidslekken en bij vijf bleken die zelfs zeer ernstig. Van die vijf heeft enkel Farmaline.be intussen de nodige verbeteringen aangebracht. Van de vier andere vraagt Test-Aankoop de onmiddellijke sluiting aan de Privacycommissie.

 

De consumentenorganisatie eist daarnaast een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. "De consument verdient een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet", besluit Test-Aankoop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Rocket Internet wil met Home24 naar de beurs

19/01/2018

Rocket Internet wil komende zomer zijn meubelwebwinkel Home24 naar de beurs brengen. De komende maanden zal er dan ook hard gewerkt worden aan het opkuisen van de cijfers van de webshop.

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Back to top