Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen” | RetailDetail

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Van de 100 meest bezochte websites in ons land heeft liefst de helft te kampen met ernstige beveiligingsproblemen. Bij de 71 online apotheken geldt dat voor één op de drie. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Een speeltuin voor hackers & co

In augustus onderzochten Test-Aankoop en beveiligingsbedrijf Onvio 100 webshops uit de BeShopping100 van BeCommerce en nog eens 71 online apotheken, om na te gaan hoe zij omspringen met de veiligheid en de privacy van de consumenten.

 

Van de 100 webshops is slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites trof de consumentenorganisatie een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies van op afstand kunnen overnemen. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten, zoals hun mailverkeer met de helpdesk of hun bestelhistoriek.

 

Eenzelfde alarmerende vaststelling bij de internetapotheken: van de 71 die in ons land een vergunning hebben, vertoonde meer dan een derde grote veiligheidslekken en bij vijf bleken die zelfs zeer ernstig. Van die vijf heeft enkel Farmaline.be intussen de nodige verbeteringen aangebracht. Van de vier andere vraagt Test-Aankoop de onmiddellijke sluiting aan de Privacycommissie.

 

De consumentenorganisatie eist daarnaast een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. "De consument verdient een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet", besluit Test-Aankoop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top