Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen” | RetailDetail

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Van de 100 meest bezochte websites in ons land heeft liefst de helft te kampen met ernstige beveiligingsproblemen. Bij de 71 online apotheken geldt dat voor één op de drie. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Een speeltuin voor hackers & co

In augustus onderzochten Test-Aankoop en beveiligingsbedrijf Onvio 100 webshops uit de BeShopping100 van BeCommerce en nog eens 71 online apotheken, om na te gaan hoe zij omspringen met de veiligheid en de privacy van de consumenten.

 

Van de 100 webshops is slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites trof de consumentenorganisatie een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies van op afstand kunnen overnemen. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten, zoals hun mailverkeer met de helpdesk of hun bestelhistoriek.

 

Eenzelfde alarmerende vaststelling bij de internetapotheken: van de 71 die in ons land een vergunning hebben, vertoonde meer dan een derde grote veiligheidslekken en bij vijf bleken die zelfs zeer ernstig. Van die vijf heeft enkel Farmaline.be intussen de nodige verbeteringen aangebracht. Van de vier andere vraagt Test-Aankoop de onmiddellijke sluiting aan de Privacycommissie.

 

De consumentenorganisatie eist daarnaast een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. "De consument verdient een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet", besluit Test-Aankoop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.