Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Test-Aankoop: “Helft van de webshops heeft beveiligingsproblemen”

Van de 100 meest bezochte websites in ons land heeft liefst de helft te kampen met ernstige beveiligingsproblemen. Bij de 71 online apotheken geldt dat voor één op de drie. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Een speeltuin voor hackers & co

In augustus onderzochten Test-Aankoop en beveiligingsbedrijf Onvio 100 webshops uit de BeShopping100 van BeCommerce en nog eens 71 online apotheken, om na te gaan hoe zij omspringen met de veiligheid en de privacy van de consumenten.

 

Van de 100 webshops is slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites trof de consumentenorganisatie een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies van op afstand kunnen overnemen. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten, zoals hun mailverkeer met de helpdesk of hun bestelhistoriek.

 

Eenzelfde alarmerende vaststelling bij de internetapotheken: van de 71 die in ons land een vergunning hebben, vertoonde meer dan een derde grote veiligheidslekken en bij vijf bleken die zelfs zeer ernstig. Van die vijf heeft enkel Farmaline.be intussen de nodige verbeteringen aangebracht. Van de vier andere vraagt Test-Aankoop de onmiddellijke sluiting aan de Privacycommissie.

 

De consumentenorganisatie eist daarnaast een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. "De consument verdient een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet", besluit Test-Aankoop.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Coolblue lanceert Blue Friday, als antwoord op Black Friday

17/11/2017

Volgende week vrijdag is het weer Black Friday en dan wordt er flink met kortingen gestrooid bij heel wat retailers. Coolblue wil die drukte echter voorblijven en lanceert vandaag Blue Friday.

Last mile e-commerce kost samenleving handenvol geld

07/11/2017

Uit een doctoraatsonderzoek van economisch geograaf Joris Beckers van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de ‘last mile’ binnen e-commerce onze samenleving heel wat geld kost, onder andere door hun bijdrage aan de files.

Rakuten slaat brug naar Japanse onlineconsument

30/10/2017

In de schaduw van Alibaba en Amazon ontwikkelt het Japanse Rakuten Ichiba zich voorspoedig. Verschillende westerse ketens gebruiken het platform om hun spullen richting de Japanse onlineshopper te krijgen.

Whole Foods zorgt mee voor forse omzetstijging bij Amazon

27/10/2017

Het Amerikaanse Amazon heeft in het derde kwartaal opnieuw een forse omzetstijging gekend. Dat was voor een stuk te danken aan Whole Foods, aangezien de omzet van die keten voor het eerst werd meegerekend.

Coolblue lanceert Belgische app

25/10/2017

Coolblue heeft vandaag een app gelanceerd voor de Belgische markt, en dat meteen in het Nederlands én het Frans. Volgens de Nederlandse webshop is de app de snelste manier om bij hen te winkelen. Voorlopig is de app wel enkel beschikbaar voor iOS.

Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon, op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS. Amazon heeft zijn thuismarkt dus stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

Back to top