Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK
Shutterstock.com

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Onrendabele winkels afstoten

De Britse aanbieder van vloerbekleding Carpetright gaat 92 winkels in eigen land afstoten in een poging om het bedrijf weer rendabel te maken. De keten heeft meer dan 450 winkels, maar een groot deel daarvan brengen te weinig op, zoals al bleek uit de winstwaarschuwing waarmee Carpetright begin dit jaar kwam na de tegenvallende kerstverkoop. Een jaar eerder liet het bedrijf voor het derde kwartaal nog een lichte groei van zijn vergelijkbare omzet optekenen in het VK (+1,9%) en Europa (5,4%), maar die heropleving bleek dus maar tijdelijk te zijn.

 

De tapijtwinkelketen wil het tij nu keren door onrendabel vastgoed af te stoten via een akkoordregeling. Een lening van 12,5 miljoen pond (14,5 miljoen euro) moet bovendien de druk op korte termijn van de ketel halen, maar om de schulden terug te brengen is meer nodig: Carpetright overweegt daarom een aandelenplaatsing om zo’n 60 miljoen pond (69,5 miljoen euro) aan kapitaal op te halen.

 

De Belgische textielproducent Balta, die Carpetright al jaren tot zijn grootste klanten mag rekenen, zag de bui al hangen en sloot in november nog een van zijn drie fabrieken om de kosten terug te schroeven. De sluiting van de Britse filialen zal zo’n 300 mensen het werk kosten. Over het lot van de 92 Nederlandse en 23 Belgische vestigingen is nog niets bekend.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.