“Buitenlandse interesse voor e5 Mode”

e5 mode
Foto RetailDetail

Drie gerechtsmandatarissen gaan op zoek naar kopers voor de leefbare onderdelen van kledingketen e5 Mode, die tot eind januari bescherming tegen schuldeisers kreeg. Er is mogelijk interesse van buitenlandse investeerders – waaronder een oude bekende.

 

Geïnteresseerde kopers

Tot 31 januari krijgt e5 Mode de tijd om een doorstart te maken, besliste de ondernemingsrechtbank in Dendermonde dinsdag. De retailer zou leefbare onderdelen uit het bedrijf willen lichten om een nieuwe start te maken. Drie gerechtsmandatarissen moeten op zoek naar investeerders. Eigenaar Frédéric Helderweirt – die na een doorstart mogelijk zelf geen rol meer zal spelen in het bedrijf – zegt aan De Standaard dat hij de afgelopen maanden contact had met geïnteresseerde kopers, maar dat die aan de zijlijn bleven door de onzekerheid rond corona. RetailDetail vernam inderdaad van verschillende Belgische retailers dat de topman zijn bedrijf is komen aanbieden, maar niemand sprak concrete interesse uit. Het is ook maar de vraag of de timing nu gunstiger is, met de eindejaarsperiode die eraan komt.  
 

Mogelijk zijn buitenlandse groepen die nog niet op de Belgische markt actief zijn, geïnteresseerd in een (gedeeltelijke) overname. Maar wie dat dan zouden kunnen zijn, is niet meteen duidelijk. Eén naam echter gaat weer over de lippen: Martijn Rozenboom, de Nederlandse ondernemer die zich specialiseerde in het overnemen van noodlijdende retailers. Hij nam in september de Nederlandse tak over van de failliete modegroep FNG, met de ketens Claudia Sträter, Expresso, Miss Etam, Promiss en Steps. Intussen verkocht de man de ketens Expresso en Claudia Sträter alweer aan Van Uffelen Group en ging plussizemerk Promiss over naar het Belgische modebedrijf Paprika.
 

Rozenboom is echter niet geheel onbesproken. Hij zou wel vaker failliete bedrijven overnemen om ze leeg te zuigen, in plaats van ze een gezonde doorstart te bezorgen. Dat leidt tot ongerustheid bij de vakbonden en de zowat 450 medewerkers van e5 Mode, die al lang in onzekerheid leven.