“Innovatief” doorstartplan Cameleon afgekeurd

Gevel winkel van retailer Cameleon in Woluwe
Foto: Cameleon

Het overnamevoorstel van kandidaat-kopers voor outletverkoper Cameleon, waarbij ook medewerkers coöpereren, is door de curatoren afgekeurd. De vraagprijs is ruim dubbel zo hoog.

 

Coöperatieve doorstart

De curatoren van de failliete kledingoutlet Cameleon hebben het overnamebod van de voormalige werknemers van de keten afgewezen. Dat schrijft L'Echo. Het innovatieve plan kreeg nochtans de steun van zowat alle betrokken partijen: in eerste plaats de medewerkers zelf, maar ook oprichter Jean-Cédric Van der Belen en voormalige managing director Pascale Switten.


Het plan bestond eruit dat Switten en twee jonge ondernemers – Thibaut Dehem en Alexis Malherbe van Brusselse foodmarkt Wolf –  het roer overnemen bij Cameleon, maar met de participatie van het personeel. Zo zouden ook verschillende verkoopmanager mee instappen en werkten de overnamekandidaten coöperatieformule uit, waarbij werknemers anderhalf jaar lang zouden kunnen werken bij Cameleon met behoud van hun werkloosheidsuitkering. Wat ze verdienen, wordt herbelegd in het bedrijf. Op die manier zouden de werknemers tot 24% van de aandelen kunnen krijgen.

 

700.000 euro tekort

Uiteindelijk kwamen de kandidaat-kopers zo aan een bod van ongeveer 500.000 euro. Maar dat is te weinig, oordelen de curatoren na dagenlang overleg: inclusief de bestaande voorraad zouden de kosten op 1,2 miljoen euro uitkomen. De curatoren raden de overnamekandidaten aan hun bod te verhogen, maar beginnen ondertussen al de liquidatie voor te bereiden. Zaterdag en zondag gaat de uitverkoop van de voorraad in respectievelijk Genval en Woluwe van start. 


Vrijdag ontvangen de curatoren de vakbonden en het personeel om hun standpunt toe te lichten. Die zijn alvast misnoegd over de afwijzing en schreven al een brief aan de curatoren om dat te uiten: “Uw kantoor weigerde een aanbod dat meer dan 100 banen zou hebben behouden: 110 mensen die u denkt niet te moeten overwegen, ten gunste van een verkoop die naar schatting meer opbrengt!” Ze vragen het bod te heroverwegen. Oprichter Van der Belen, die eveneens op gespannen voet leeft met de curatoren, acht het mogelijk om het bod te verhogen tot 700.000 euro.