“Richemont heeft fusie met Kering afgewezen”

Shutterstock.com

Is (of was) er een nieuwe megafusie op til in de luxesector? Het Franse Kering zou sectorgenoot Richemont benaderd hebben voor een mogelijke fusie, maar het Zwitserse concern zou het bod intussen hebben afgewezen.

 

Vete met LVMH

Volgens Reuters, dat zich baseert op een bericht van de gespecialiseerde site Miss Tweed, zou Kering-topman François-Henri Pinault zijn voorstel rechtstreeks hebben overgemaakt aan Richemont-voorzitter Johann Rupert. Die laatste, tevens controlerend aandeelhouder van het concern, zou zich evenwel niet hebben kunnen vinden in de voorwaarden en zou het voorstel zelfs niet besproken hebben in de raad van bestuur.

 

Speculaties over een mogelijke fusie tussen beide luxehuizen doen al jaren de ronde, maar de laatste maanden hebben die geruchten opnieuw aan kracht gewonnen - zeker nadat grote rivaal LVMH de overname van de Amerikaanse juwelier Tiffany afrondde.

 

Kering, dat onder meer Bottega Veneta en Yves Saint Laurent bezit, staat sterk in mode en lederwaren. Richemont, met merken als Van Cleef & Arpels en Jaeger-LeCoultre, is dan weer het bekendst voor horloges en juwelen. Een fusie zou vanuit strategisch oogpunt dus zeker zinvol zijn, maar de complexe familiale eigenaarsstructuur bij beide bedrijven vormt een groot obstakel voor wat de grootste deal ooit zou zijn in de luxesector.

 

Vertegenwoordigers van Kering en Richemont hebben alle commentaar op de berichtgeving geweigerd.