43 doden bij brand in Indiase tassenfabriek

43 doden bij brand in tassenfabriek New Delhi
Shutterstock.com

Een grote brand in een tassenfabriek in New Delhi heeft zondagochtend het leven gekost aan 43 fabrieksarbeiders. Toen het vuur uitbrak, was een groot deel van de werknemers in de fabriek aan het slapen.

 

Beruchte wijk

De bewuste fabriek staat in de wijk Karol Bagh, een buurt met veel winkeltjes, hoge panden en nauwe straatjes. De wijk heeft een erg slechte reputatie op het gebied van veiligheid en infrastructuur: er breken wel vaker grote branden uit. Indiase fabrieken vestigen niet zelden in dit soort wijken, omdat de huurprijzen er vrij laag zijn en arbeid goedkoop. Volgens FashionUnited overnachten arbeiders wel vaker in de fabrieken om wat geld te kunnen besparen.

 

In de fabriek werden vooral schooltassen en handtassen gemaakt. Mogelijk werd de brand veroorzaakt door kortsluiting, maar zeker is dat niet. Het vuur kon zich snel verspreiden omdat er ook veel materialen en grondstoffen opgeslagen waren in het pand.

 

De bluswerkzaamheden werden bemoeilijkt door de slechte bereikbaarheid van de fabriek. Niettemin kon de brandweer nog zeker 50 mensen in veiligheid brengen. Voor 43 mensen kwam alle hulp te laat.