7% meer wintersolden dan vorig jaar

Shutterstock

Vandaag starten de wintersolden officieel. Ondanks de succesvolle koppelverkoop van de voorbije weken liggen er nog flink wat spullen te wachten op de koopjesjagers, met dank aan het warme najaar.

 

Bijna helft modewinkels zag omzet dalen

Het warme najaar mag dan al goed nieuws zijn voor de koopjesjagers, voor de modehandelaars zelf oogt het plaatje minder positief. Volgens het NSZ zag liefst 47% van de zelfstandige boetieks zijn omzet dalen, terwijl 32% het op een status quo houdt. Van de 556 bevraagde kleding- en schoenenwinkels boekte slechts 21% meer omzet.

 

Bij Mode Unie, de Unizo-federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, spreken zes op de tien modeverkopers (59%) van een minder goed winterseizoen. “In de lijn van het afgelopen seizoen verwachten de modehandelaars dat de solden dit jaar lichtjes minder zullen zijn dan vorig jaar: 37% van de modehandelaars geeft aan dat ze een daling verwachten, 56% denkt dezelfde verkoop te kunnen realiseren als vorig jaar”, aldus Mode Unie.

 

Comeos, de handelsfederatie boven de ketens, heeft het dan weer over een “winterseizoen met hoogtes en laagtes”. Ook uit deze enquête blijkt dat verschillende handelaars meer stock hebben dan vorig jaar. “Het warme weer zorgde ervoor dat er minder winteritems verkocht werden. Accessoires, make-up, onder- en slaapkledij gingen dan weer wel vlot over de toonbank.” Al verwijst Comeos ook naar de betogingen van de gele hesjes: “Vooral Brussel werd hierdoor getroffen, waar de verkoop tijdens de actiedagen met gemiddeld -25% daalde”. Gelukkig was Black Friday prima, al had dat succes wel een keerzijde: “In de periode hier kort voor en kort na, was het windstil.”