Advocatenkantoor NautaDutilh verdacht van witwaspraktijken in FNG-dossier

Shutterstock.com

NautaDutilh, één van de grootste advocatenkantoren van België, is in het kader van het fraudeonderzoek bij modegroep FNG, in verdenking gesteld voor witwassen.

 

Verdachte transacties

Volgens De Tijd werd er reeds eind vorig jaar een huiszoeking uitgevoerd bij het NautaDutilh, waarna één van de advocaten in verdenking werd gesteld. Maar de voorbije maanden ging het onderzoek verder. Daarbij zouden tevens verdachte transacties via de derdenrekening van het advocatenbureau zijn blootgelegd. NautaDutilh was als juridisch adviseur nauw betrokken bij de snelle groei van de modeketen.

 

Doordat het advocatenbureau nu in verdenking is gesteld, kan het als kantoor met de onderzoeksrechter spreken, stelt NautaDutilh-woordvoerder Dirk Van Gerven. “NautaDutilh Brussel vertrouwt erop dat het onderzoek zal uitwijzen dat het niet bij strafbare feiten betrokken is geweest. Aangezien het om een gerechtelijk onderzoek gaat, kunnen we hier momenteel geen verdere uitspraken over doen.”

 

Controversieel

Het in verdenking stellen van een advocatenkantoor voor wiswassen is omstreden. Advocaten zijn enerzijds gebonden aan het beroepsgeheim, maar anderzijds moeten ze in bepaalde gevallen ook verdachte transacties melden aan de bevoegde autoriteiten. In de praktijk gebeurt dat laatste evenwel zelden: in 2019 waren er slechts 11 witwasmeldingen van advocaten.

 

Nog volgens De Tijd zijn er de voorbije maanden ook huiszoekingen uitgevoerd bij Bofidi. Dat Belgische accountant- en advieskantoor was betrokken bij de oprichting van vennootschappen voor de FNG-top en hun financiers. Een medewerker van de onderneming zou voor verschillende misdrijven in verdenking zijn gesteld. Het bedrijf zelf wilde niet reageren “omwille van zijn beroepsgeheim.”