Agent Provocateur in handen eigenaar Sports Direct | RetailDetail

Agent Provocateur in handen eigenaar Sports Direct

Agent Provocateur in handen eigenaar Sports Direct

Het Britse lingeriemerk Agent Provocateur is overgenomen door Four Marketing, de investeringsmaatschappij van de controversiële ondernemer Mike Ashley. Hij is de oprichter van sportwinkelketen Sports Direct en de eigenaar van de Engelse tweedeklasser Newcastle.

Boekhoudschandaal

Mike Ashley zou voor de overname een geschat bedrag van 27,5 miljoen pond (32 miljoen euro) neertellen en doet zo beter dan investeringsmaatschappij Lion Capital, dat ook interesse had in het lingeriemerk. De vorige eigenaar, investeringsmaatschappij 3i, kocht Agent Provocateur in 2007 nog voor een bedrag van 60 miljoen pond (toen zowat 90 miljoen euro).

 

Het lingeriemerk vertoeft echter al een tijdje in financiële moeilijkheden en raakte eind vorig jaar ook nog eens betrokken bij een boekhoudschandaal, waardoor voorzitter Chris Woodhouse moest opstappen. Daarom besloot 3i een reorganisatie door te voeren en Agent Provocateur in de etalage te zetten.

 

De overname gebeurt in de vorm van een "prepackregeling", waarbij een doorstart in één dag wordt geregeld om de continuïteit en de werkgelegenheid te waarborgen, en de negatieve publiciteit tot een minimum te herleiden. Daarbij worden vaak enkel de levensvatbare onderdelen voortgezet. Prepacks hebben ook al heel wat kritiek te verduren gekregen, omdat bedrijven zo eenvoudig hun schulden kunnen afschudden.

 

Kritiek van oprichter

Joe Corré, zoon van ontwerpster Vivianne Westwood en medeoprichter van Agent Provocateur, is ondertussen niet te spreken over de overname door Ashley. Hij noemt de overname ‘belachelijk’ en hij zegt dat Ashley en 3i heel wat rechtszaken zullen mogen verwachten naar aanleiding van de deal.

 

“De prepackregeling tussen 3i en Mike Ashley is een schande voor de Britse zakenwereld”, zegt hij aan de Britse krant The Guardian. “Als deze belachelijke deal doorgaat, dan zal de reputatie van 3i aan flarden liggen. Ik denk niet dat ze hier ook van zullen herstellen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

13/08/2018

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Omzet modegroep WE blijft teruglopen

10/08/2018

Modegroep WE International blijft omzet verliezen: de verkoopcijfers liepen vorig jaar met 2,8% terug naar 275,8 miljoen euro. Ook de operationele winst gaat erop achteruit, al blijft de nettowinst stabiel.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.