Inditex groeit met 10 procent in eerste drie kwartalen | RetailDetail

Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei

Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei
Shutterstock

In de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2017 is de omzet van Inditex met 10% gegroeid naar 17,96 miljard euro. Dat maakte het Spaanse modebedrijf bekend in de schaduw van het afscheid van de grote man achter Inditex, Amancio Ortega.

200 nieuwe winkels

Ook de EBITDA groeide in de eerste negen maanden van 2017 met 6% naar 3,819 miljard euro. Netto bleef daar nog 2,341 miljard euro van over, ook al 6% meer dan een jaar eerder. In die negen maanden opende Inditex meer dan 200 nieuwe winkels op 52 markten, waardoor het nu met 7.504 vestigingen te vinden is in 94 landen. In augustus kwam daar met Wit-Rusland een volledig nieuwe markt bij. Vrijwel alle formules van Inditex groeiden, enkel bij Zara Kids verdwenen er netto zeven winkels.

 

In het derde kwartaal vertraagde de groei wel ten opzichte van de eerste zes maanden: toen steeg de omzet nog met 11,5%, terwijl dat in het derde kwartaal slechts 6,1 procent%. Het vierde kwartaal kent volgens het moederbedrijf van Zara alvast een sterke start, met een omzetstijging van 13% in de periode van 1 november tot 11 december. De resultaten voor het volledige boekjaar worden op 14 maart 2018 vrijgegeven.

 

Grote baas neemt afscheid

Groter nieuws dan de resultaten van de eerste negen maanden is ongetwijfeld de aankondiging dat Amancio Ortega, de grote man achter Inditex, ontslag heeft genomen als bestuurder uit alle bedrijven van de groep. 

 

Ortega voerde sinds 2011 al geen operationele functie meer uit bij Inditex, maar nu trekt hij zich ook terug uit de raden van bestuur van de 53 dochterbedrijven van de groep. Met 59% van de aandelen blijft hij wel veruit de belangrijkste aandeelhouder. Zijn vermogen wordt dan ook op zestig miljard euro geschat, waarmee hij één van de rijkste mensen op aarde is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicagroep Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekt naar eigen zeggen snelle vooruitgang en nam ook grote stappen in haar herstelplan: eind 2018 wil het voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen.

Grupo Cortefiel gaat verder als Tendam

23/04/2018

De Spaanse modegroep Grupo Cortefiel verandert zijn naam naar Tendam als onderdeel van de nieuwe bedrijfsidentiteit die het wil creëren voor zijn vijf merken: Cortefiel, Women’s Secret, Pedro del Hierro, Fifty Factory en Springfield.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.

Failliet modemerk Supertrash krijgt doorstart(je)

19/04/2018

Supertrash, het failliete modemerk van de Nederlandse tv-personality Olcay Gülsen, krijgt dan toch een doorstart - zij het heel voorzichtig.