Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei

Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei

In de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2017 is de omzet van Inditex met 10% gegroeid naar 17,96 miljard euro. Dat maakte het Spaanse modebedrijf bekend in de schaduw van het afscheid van de grote man achter Inditex, Amancio Ortega.

200 nieuwe winkels

Ook de EBITDA groeide in de eerste negen maanden van 2017 met 6% naar 3,819 miljard euro. Netto bleef daar nog 2,341 miljard euro van over, ook al 6% meer dan een jaar eerder. In die negen maanden opende Inditex meer dan 200 nieuwe winkels op 52 markten, waardoor het nu met 7.504 vestigingen te vinden is in 94 landen. In augustus kwam daar met Wit-Rusland een volledig nieuwe markt bij. Vrijwel alle formules van Inditex groeiden, enkel bij Zara Kids verdwenen er netto zeven winkels.

 

In het derde kwartaal vertraagde de groei wel ten opzichte van de eerste zes maanden: toen steeg de omzet nog met 11,5%, terwijl dat in het derde kwartaal slechts 6,1 procent%. Het vierde kwartaal kent volgens het moederbedrijf van Zara alvast een sterke start, met een omzetstijging van 13% in de periode van 1 november tot 11 december. De resultaten voor het volledige boekjaar worden op 14 maart 2018 vrijgegeven.

 

Grote baas neemt afscheid

Groter nieuws dan de resultaten van de eerste negen maanden is ongetwijfeld de aankondiging dat Amancio Ortega, de grote man achter Inditex, ontslag heeft genomen als bestuurder uit alle bedrijven van de groep. 

 

Ortega voerde sinds 2011 al geen operationele functie meer uit bij Inditex, maar nu trekt hij zich ook terug uit de raden van bestuur van de 53 dochterbedrijven van de groep. Met 59% van de aandelen blijft hij wel veruit de belangrijkste aandeelhouder. Zijn vermogen wordt dan ook op zestig miljard euro geschat, waarmee hij één van de rijkste mensen op aarde is.