Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei

Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei
Shutterstock

In de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2017 is de omzet van Inditex met 10% gegroeid naar 17,96 miljard euro. Dat maakte het Spaanse modebedrijf bekend in de schaduw van het afscheid van de grote man achter Inditex, Amancio Ortega.

200 nieuwe winkels

Ook de EBITDA groeide in de eerste negen maanden van 2017 met 6% naar 3,819 miljard euro. Netto bleef daar nog 2,341 miljard euro van over, ook al 6% meer dan een jaar eerder. In die negen maanden opende Inditex meer dan 200 nieuwe winkels op 52 markten, waardoor het nu met 7.504 vestigingen te vinden is in 94 landen. In augustus kwam daar met Wit-Rusland een volledig nieuwe markt bij. Vrijwel alle formules van Inditex groeiden, enkel bij Zara Kids verdwenen er netto zeven winkels.

 

In het derde kwartaal vertraagde de groei wel ten opzichte van de eerste zes maanden: toen steeg de omzet nog met 11,5%, terwijl dat in het derde kwartaal slechts 6,1 procent%. Het vierde kwartaal kent volgens het moederbedrijf van Zara alvast een sterke start, met een omzetstijging van 13% in de periode van 1 november tot 11 december. De resultaten voor het volledige boekjaar worden op 14 maart 2018 vrijgegeven.

 

Grote baas neemt afscheid

Groter nieuws dan de resultaten van de eerste negen maanden is ongetwijfeld de aankondiging dat Amancio Ortega, de grote man achter Inditex, ontslag heeft genomen als bestuurder uit alle bedrijven van de groep. 

 

Ortega voerde sinds 2011 al geen operationele functie meer uit bij Inditex, maar nu trekt hij zich ook terug uit de raden van bestuur van de 53 dochterbedrijven van de groep. Met 59% van de aandelen blijft hij wel veruit de belangrijkste aandeelhouder. Zijn vermogen wordt dan ook op zestig miljard euro geschat, waarmee hij één van de rijkste mensen op aarde is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Lagere omzet en nieuwe CEO voor Geox

19/01/2018

De omzet bij het Italiaanse schoenenmerk Geox is in het voorbije boekjaar licht gedaald. Daarnaast werd voormalig CEO Gregorio Borgo vervangen door Matteo Mascazzini, die overkomt van het Italiaanse modemerk Gucci.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Primark ziet groei vertragen

18/01/2018

In het eerste kwartaal van het boekjaar is de omzet bij de Ierse modeketen Primark bij constante wisselkoersen met 7% gestegen, inclusief wisselkoerseffecten was dat zelfs met 9%. Dat is wel lager dan wat analisten verwacht hadden.

Carrefour zet punt achter moeilijk jaar

17/01/2018

Ondanks verbetering in het vierde kwartaal heeft de groep Carrefour een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Ook in België kon de retailer niet groeien. Het is nu uitkijken naar de maatregelen die CEO Bompard volgende week aankondigt.

Wibra weet weer wat winst is

17/01/2018

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

Winst blijft net onder verwachtingen bij Zalando

17/01/2018

De Duitse modewebshop Zalando is het voorbije boekjaar met bijna een kwart gegroeid, terwijl ook de bedrijfswinst met bijna 5% steeg. Dat laatste was wel net onder de verwachtingen van Zalando zelf.

Back to top