Belg gooit meeste kleren weg in Europa

Vuilbakken met kleding in stad
Shutterstock.com

Belgen gooien jaarlijks bijna 15 kilo kleren weg en zijn daarmee de bedenkelijke koplopers van Europa. Ruim 80% van die kleren belandt ook gewoon op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. 

 

Spanjaarden zuinigst met kleding

De Belgische consument gooit jaarlijks gemiddeld 14,8 kilogram kleding weg. Belgen zijn daarmee de grootste modeverspillers van Europa: onze consumenten gooien flink meer weg dan de Tsjechen, die met 10,2 kilo op de tweede plaats staan. Portugal en Oostenrijk volgen met respectievelijk acht en zeven kilogram kledingafval. 


Het zuinigst springen de Spanjaarden met hun kleding om: zij zouden slechts 2 kilo kleren weggooien per capita. Dat blijkt uit een onderzoek in vijftien landen, gevoerd door duurzaam herenmodemerk Labfresh, waarover Business AM bericht.

 

Nog geen vijfde krijgt tweede leven

Als de cijfers niet per inwoner maar in absolute volumes worden uitgedrukt, worden de Italianen de grootste afvalproducenten, gevolgd door Portugal en Oostenrijk. België zakt dan naar de vijfde plaats, goed voor een totale kledingafvalberg van zo’n 170 ton per jaar. Alle vijftien landen samen zouden ruim twee miljoen ton kledingafval veroorzaken.


Problematisch is dan ook hoe er met dat textielafval wordt omgegaan: volgens Labfresh eindigt zeker 57% gewoon op de afvalberg, terwijl slechts een kleine 10% op de tweedehandsmarkt terechtkwam. Zo’n 8% werd gerecycleerd tot grondstoffen voor de textielindustrie en bijna een kwart wordt verbrand.