Bestseller “onverwacht positief” over 72% winstverlies

Hoofdkantoor van retailer Bestseller in Aarhus, Denemarken
Foto: Karl Aage Isaksen / Shutterstock.com

Bestseller, de groep boven Vero Moda, Jack & Jones en meer, sluit zijn boekjaar “onverwacht positief” af. De omzetdaling was kleiner dan verwacht, al kelderde de winst wel pijlsnel.

 

Dankbaar voor restje winst

Bestseller zegt “dankbaar en trots” te zijn dat het boekjaar 2019/20 toch nog met (een beetje) winst kon afsluiten. In het voorbije jaar daalde de winst voor belastingen liefst 72% tot 776 miljoen Deense kronen (104 miljoen euro). Omwille van de coronacrisis had de Deense modegroep evenwel rode cijfers verwacht: CEO Anders Holch Povlsen heeft het over “een onverwacht positief resultaat”.


Ook de omzetdaling bleef beperkter dan verwacht: de groep achter Only en Vila haalde een netto-omzet van 24,1 miljard Deense kronen (3,2 miljard euro), wat 6,5% minder was dan een jaar eerder. Veel minder dan anders en verhoopt, geeft de modeholding toe, maar “rekening houdend met de huidige wereldwijde situatie en de enorme uitdagingen waarmee zowel de maatschappij als wij als bedrijf geconfronteerd worden, kunnen we alleen maar trots en tevreden zijn om winst te maken”.

 

Meer winkels overleefd dan verwacht

De kledingretailer en -groothandelaar zegt nauw te hebben samengewerkt met de leveranciers en groothandelsklanten, waardoor de winkelportefeuille “min of meer onveranderd” is gebleven. Zowel bijna alle eigen winkels als wholesaleverkooppunten hebben de covid-crisis tot nu toe overleefd. Het bedrijf geeft wel toe dat dit aan fikse toegevingen van verhuurders te danken is, waardoor Bestseller meer huurcontracten kon behouden dan verwacht. Slechts 14 van de 2.600 verkooppunten gingen definitief dicht.


Tijdens het voorjaar deed de multimerkenspeler beroep op een steunpakket van de Deense overheid, maar nu heeft Bestseller dat geld alweer terugbetaald. Nochtans zag de groep zich genoodzaakt 750 medewerkers te ontslaan en waarschuwt Povlsen voor mogelijke winkelsluitingen in de toekomst: “We zullen, zoals altijd, onze winkelportefeuille aanpassen aan de winstgevendheid van elke markt.”


Niet alle markten staan er immers hetzelfde voor. In onder meer India, Noord-Amerika en Zuid-Amerika ligt het zakelijke leven volgens Bestseller zo goed als stil, terwijl Midden- en Noord-Europa snel weer voet aan de grond krijgen en ook Zuid-Europa vooruitgang boekt. Om tot een volledig herstel te komen, zal nog hard gewerkt moeten worden, luidt het. Dat zal onder meer gebeuren op het vlak van duurzaamheid en digitalisering, naar eigen zeggen twee fundamentele pijlers in de toekomststrategie van het bedrijf.