Birkenstock onderhandelt over overnamebod 4 miljard euro

Josh Forden / Shutterstock.com

Birkenstock is in ver gevorderde overnamegesprekken met investeringsgroep CVC Capital. Het 250 jaar oude sandalenmerk wordt mogelijk voor 4 miljard euro een zusje van luxehorlogemerk Breitling.

 

23,8 miljoen paar schoenen

Comfortabele kleding scheert in coronatijden hoge toppen, en daar profiteert ook Birkenstock van. Terwijl Crocs in 2020 een recordjaar optekende en Dr. Martens besloot om naar de beurs te trekken, heeft het Duitse sandalenmerk de interesse gewekt van private-equityspeler CVC Capital. Beide partijen zouden in ver gevorderde gesprekken zijn rond een overname, bericht Bloomberg.


CVC zou meer dan 4 miljard euro over hebben voor Birkenstock, inclusief schulden. Al is er nog geen zekerheid dat de deal doorgaat. De gesprekken worden door de betrokken partijen ook nog niet formeel bevestigd. Birkenstock heeft in het boekjaar tot en met september 2019 23,8 miljoen paar schoenen verkocht, goed voor een omzetstijging van 11% tot 721,5 miljoen euro. De nettowinst steeg toen met 40% tot 129 miljoen euro.

 

Fonds van 21,3 miljard euro

Bij een overname zou Birkenstock een zusterbedrijf worden van onder meer luxehorlogemerk Breitling en de Duitse drogisterijketen Douglas. CVC Capital Partners is op zoek naar overnames nadat het deze zomer een nieuw fonds ter waarde van 21,3 miljard euro heeft opgericht, waarmee het wil investeren in bedrijven in Europa en de VS.


Hoewel de iconische sandalen van Birkenstock in de jaren zestig het daglicht zagen, gaan de roots van het merk terug tot schoenmaker Johann Adam Birkenstock uit Hessen in 1774. Sinds 2013 wordt Birkenstock geleid door Co-Chief Executive Officers Markus Bensberg en Oliver Reichert. De onderneming verkoopt haar producten, waaronder ook riemen en tassen, in zo'n 90 landen.