Björn Borg koopt zijn Benelux-distributeur

Björn Borg koopt zijn Benelux-distributeur

Björn Borg koopt zijn Benelux-distributeur

Björn Borg koopt de Baseline Group, de distributeur van zijn producten in Nederland en België. Daarmee willen de Zweden “de verticale integratie versnellen, in lijn met de strategie om dichter op consumenten en retailers te zitten”.

Grootste markt, nog vóór Zweden

Op 2 januari 2017 wordt Björn Borg eigenaar van de Baseline Group. Die verzorgde tot nog toe de wholesale van ondergoed en sportmode, de uitbating van twaalf conceptwinkels en outletstores in Nederland en België en de logistiek voor de lokale markt. De Baseline Group heeft 90 medewerkers en realiseerde voor Björn Borg in 2015 ongeveer 23,3 miljoen euro omzet.

 

Met 26% van alle verkopen in 2015 is de Benelux de grootste markt voor Björn Borg, nog vóór thuismarkt Zweden. Het is ook de markt waar het merk de sterkste positie heeft op het gebied van sportkleding, een essentiële productcategorie voor Björn Borg als sportmodemerk.

 

De Zweden betalen 1,25 miljoen euro voor alle aandelen en aandeelhoudersleningen van de Baseline Group gedurende een periode van drie jaar. Als onderdeel van de transactie neemt Björn Borg ook de werkkapitaalfinanciering over van lokale banken, met een maximum van 2,8 miljoen euro. De rentedragende schuld van de Group neemt met hetzelfde bedrag toe.

 

“Timing is perfect”

“Door de acquisitie van de activiteiten in de Benelux vergroten we het potentieel dat we zien op deze belangrijke markt”, zegt CEO Henrik Bunge. “Daarnaast kunnen we de continuïteit van onze handel verbeteren door verder te bouwen op het platform dat al aanwezig is. We zien dit als een belangrijke investering voor toekomstige groei.”

 

Door de consolidatie van Baseline in de Björn Borg Group zal de jaarlijkse netto-omzet vermoedelijk met ongeveer 100 miljoen Zweedse kroon (ca. 10 miljoen euro) stijgen. De groep ziet “grote kansen voor hogere omzetten en meer winst in de Benelux, zowel door geoptimaliseerde interne processen als door de toename van verkopen in eigen winkels en via derden.”

 

De overname komt op een ideaal moment, aldus nog Bunge: “De timing is perfect, omdat 2017 het eerste jaar is dat er geen betalingen hoeven te worden gedaan aan de voormalige eigenaar van het Björn Borg-merk als gevolg van de earn-outregeling. Dit vergroot onze financiële slagkracht waardoor we deze stap kunnen ondernemen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Stevent Men at Work op faillissement af?

22/06/2018

De Nederlandse denim- en streetwearketen Men at Work zit in financiële moeilijkheden: ze sluit haar webshop en ook voor de fysieke winkels dreigt mogelijk de sluiting.

H&M brengt eigen hersteldienst naar winkels

21/06/2018

H&M introduceert een nieuw concept: in de afdeling Take Care van sommige winkels kun je kleren laten herstellen of personaliseren. Zowel in de gloednieuwe winkel in Parijs als in het vlaggenschip in Hamburg is al een hersteldienst te vinden.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.