Bommetje bij FNG: topman Paul Lembrechts neemt ontslag

Shutterstock.com

De aandeelhoudersvergadering van modegroep FNG is woensdagochtend abrupt beëindigd: CEO Paul Lembrechts stapte op nadat zijn verloning niet werd goedgekeurd. De toekomst van het bedrijf is hoogst onzeker.

 

Onvoldoende vertrouwen

FNG, de voormalige eigenaar van Brantano, Miss Etam en CKS, vecht voor zijn overleven en hoopt door te starten met de Scandinavische webwinkel Ellos. De overlevingskansen van het bedrijf lijken nu echter weer wat kleiner, nu de aandeelhoudersvergadering in chaos is geëindigd. Topman Lembrechts kondigde onverwacht zijn ontslag aan nadat de aandeelhouders zijn verloning niet wilden goedkeuren, meldt De Tijd.

 

“Als er uit de stemming blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is om qua remuneratie een signaal te sturen naar de CEO, dan rest er mij weinig anders dan u hier mee te delen dat ik mijn mandaat als bestuurder en CEO zal neerleggen”, zou Lembrechts hebben verklaard. De topman zal de beëindigingstermijn van één maand respecteren.

 

Volgens de informatie van De Tijd zou Lembrechts 1.800 euro per dag verdienen bij FNG. Hij werkte in principe elf dagen per maand bij het bedrijf, maar kon dat in de toekomst verhogen met een jaarlijkse limiet van 220 dagen. Dat komt neer op een salarisplafond van 396.000 euro per jaar. Lembrechts deed afstand van een bestuurdersvergoeding, maar hij kan wel aanspraak maken op prestatiebonussen. Zo ontving hij vorig jaar een succesbonus van 200.000 euro voor het bereiken van een deal met schuldeiser Nordic Capital.

 

Beursgang onzeker

De CEO was aangetrokken om wat er nog rest van het voormalige mode-imperium te redden, na het faillissement in de zomer van 2020. Webwinkel Ellos is succesvol en groeit sterk, maar FNG moet nog honderd miljoen euro betalen aan de vorige eigenaar, Nordic Capital. Dat geld moest wellicht komen van een beursgang, maar hoe het daarmee nu verder moet is onduidelijk.

 

In een persbericht laat FNG namelijk weten dat ook een ander belangrijk agendapunt niet werd goedgekeurd. Het gaat om een machtiging om eigen aandelen in te kopen, die de raad van bestuur had gevraagd. FNG wilde 1,4 miljoen eigen aandelen terugkopen, die het had gebruikt om de overname van Ellos in 2019 deels te financieren. Die aandeleninkoop maakte deel uit van de deal die Lembrechts had bereikt met Nordic Capital, maar het gevolg van de stemming van vandaag kan daar nare gevolgen voor hebben.

 

Het probleem is dat FNG nog steeds gecontroleerd wordt door de oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Zij worden beschuldigd van fraude, maar recent liet topman Penninckx weten dat hij juridisch verzet aantekent tegen de beschuldigingen.