Brillengroep EssilorLuxottica ziet winst in rook opgaan

Close-up van zonnebril van retailmerk Ray-Ban
Foto: Nor Gal / Shutterstock.com

In de voorbije jaarhelft zag EssilorLuxottica, eigenaar van Ray-Ban en Varilux, quasi al zijn winst verdampen. Ondertussen mondt ook het geplande huwelijk met GrandVision in een oorlog uit.

 

Doelstellingen de deur uit

De coronacrisis zorgde ervoor dat mensen hun bezoek aan de opticien uitstelden, zo blijkt uit de verkoopcijfers van EssilorLuxottica. In het voorbije halfjaar daalde de omzet van de optiekreus met 29% op vergelijkbare basis naar 6,2 miljard euro. De Frans-Italiaanse groep bereikte een dieptepunt in april, maar zag weer herstel in mei en juni, aldus Le Figaro.

 

Niet alleen de winkels, maar ook veel fabrieken en laboratoria van de brillen- en lenzenproducent moesten omwille van de coronamaatregelen de deuren sluiten. Dat leidde er voor dat ook de winst kelderde: de groep noteert een gecorrigeerde nettowinst van 7 miljoen euro, een daling van liefst 99,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst bedroeg 126 miljoen euro, een daling van 91,7% ten opzichte van de 1,5 miljard euro een jaar eerder.

 

De brillenreus noemt de situatie nog te volatiel om uitspraken te doen voor de rest van het jaar en rekent er ook niet meer op zijn financiële doelstellingen te halen. “Het is echter waarschijnlijk dat het derde kwartaal een nieuwe overgangsperiode op weg naar normalisatie zal zijn”, klinkt het. Ondertussen versnelt EssilorLuxottica wel zijn digitalisering en wil de groep “belangrijke productinnovaties” lanceren.

 

Verloving wordt juridisch steekspel

Ondertussen loopt de verloving tussen EssilorLuxottica en GrandVision bovendien helemaal spaak. De Frans-Italiaanse groep heeft een deal om een fusie aan te gaan met de Nederlandse eigenaar van Pearle en EyeWish, maar EssilorLuxottica spande recent een rechtszaak tegen zijn toekomstige aan. GrandVision zou geen informatie geven over hoe het bedrijf werd tijdens de coronacrisis en daarmee de fusievoorwaarden schenden, zegt de kandidaat-koper. GrandVision reageerde daarop met een arbitrageprocedure, waarmee het de overnemer wil dwingen de deal na te komen. 

 

"De terughoudendheid van GrandVision en HAL om dergelijke informatie te verstrekken heeft de bezorgdheid van het bedrijf over hun motieven en de mate waarin GrandVision zijn verplichtingen niet is nagekomen, doen toenemen", reageert EssilorLuxottica met een sneer. De Europese Commissie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname. Het is nu al duidelijk dat sommige winkels zullen moeten sluiten om de vrije markt niet in het gedrang te brengen.