Brillenoorlog: GrandVision en EssilorLuxottica willen niet meer fuseren

Gevel van brillenwinkel van retailer Eye Wish (deel van GrandVision)
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

De geplande fusie tussen optiekgroepen GrandVision en EssilorLuxottica staat op springen. In de rechtbank roept de eigenaar van Pearle op om van de deal af te zien, mits een afkoopsom van 400 miljoen euro.

 

Op zoek naar schendingen

GrandVision en EssilorLuxottica stonden deze week met getrokken messen tegenover elkaar in de rechtbank van Rotterdam. EssilorLuxottica (de producent van onder meer Ray-Ban en Varilux) spande de rechtszaak aan omdat het onvoldoende informatie zou krijgen over hoe GrandVision (de eigenaar van Pearle en Eye Wish) zijn zaken heeft gerund tijdens de coronacrisis.

 

Om die informatie alsnog te krijgen, liet de brillenproducent zelfs servers met de volledige administratie in beslag nemen - en zelfs data op de telefoons van medewerkers bij de brillenretailer. Uit die ontzaglijke hoeveelheid data wil EssilorLuxottica kunnen afleiden of GrandVision de voorwaarden van de koopovereenkomst heeft geschonden. Veranderingen in de bedrijfsvoering zouden immers in strijd zijn met die voorwaarden.

 

Het recht om weg te lopen

De groep boven Pearle zegt echter gewoon verstandig te hebben gereageerd op de coronacrisis. "Als je als bestuur ziet dat de omzet instort, kun je niet je kop in het zand steken", zeiden advocaten tijdens het proces volgens het Financieele Dagblad. GrandVision verdenkt EssilorLuxottica ervan gewoon de deal te willen opblazen: topman Francesco Milleri zou zelf hebben gezegd op "het recht om weg te lopen" te azen.

 

Dat recht heeft Milleri inmiddels bekomen: mits de betaling van een afkoopsom van 400 miljoen euro kan de deal worden ontbonden. Het is een compromis waar nu zelfs GrandVision op aanstuurt, uitgeput en radeloos geworden: "Laat ze alsjeblieft weglopen en geef me die 400 miljoen", zei CEO Mel Groot aan het einde van de zes uur durende zitting volgens het FD.

 

Alleen is nu die 400 miljoen euro het volgende doelwit geworden: as EssilorLuxottica kan bewijzen dat de koopovereenkomst effectief geschonden is, valt namelijk ook die som weg en kunnen de wegen van beide bedrijven zich zonder meer scheiden. Op 24 augustus valt de uitspraak van de rechtbank.