Burberry komt met nieuwe strategie na prima eerste halfjaar

Burberry komt met nieuwe strategie na prima eerste halfjaar

Burberry komt met nieuwe strategie na prima eerste halfjaar
Shutterstock

Burberry heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug: de omzet ging er ruim 9% op vooruit, de operationele winst zelfs 28%. Toch krijgt het aandeel vandaag een flinke klets om de oren: beleggers reageren sceptisch op de nieuwe strategie die topman Marco Gobbetti aankondigt.

1,3 miljard euro omzet

“Ik ben tevreden over onze resultaten in dit halfjaar met sterke tweecijferige winstgroei. Consumenten reageerden positief op onze mode en nieuwigheden, en vooral dan op onze regenkleding en lederwaren. De digitale inkomsten groeiden in alle regio’s, gedreven door mobiel verkeer, terwijl de groei het sterkst was in onze winkels in Asia Pacific”, aldus CEO Gobbetti.

 

De Britse modegroep, die vorige week het nakende afscheid van creatief directeur Christopher Bailey bekendmaakte, kan inderdaad terugblikken op een sterk eerste halfjaar: de omzet steeg met 9% tot 1,2 miljard pond (omgerekend zo’n 1,3 miljard euro) en de operationele winst met liefst 28% tot 185 miljoen pond (of circa 200 miljoen euro).

 

Meer dan ooit ‘luxespeler’

Samen met de halfjaarresultaten kondigde topman Gobbetti ook een nieuwe strategie aan, die meer dan ooit rond ‘luxe’ zal draaien. “Nu is de tijd rijp om de volgende stap van Burberry’s transformatie te implementeren. Door onze producten en klantenervaring te vernieuwen bevestigen we onze positie in de luxemarkt en spelen we mee in het meest bevredigende en langdurige segment van de markt,” aldus de topman.

 

Volgens de strategie-update wil Burberry zijn gamma voort uitbreiden met luxe lederwaren en accessoires om de klant een complete look te bieden. In zijn communicatie wil Burberry meer dan ooit de digitale kaart trekken en zijn producten centraal stellen. Daarnaast wil Gobbetti het merk opnieuw exclusiever positioneren in de markt, wat betekent dat groothandelaars en retailers die niet binnen dat luxeplaatje passen “gerationaliseerd” zullen worden, te beginnen in de VS.

 

Extra marketinginspanningen en investeringen in de modernisering van bestaande winkels kosten natuurlijk geld. Alleen al in 2019 voorziet de topman een herstructureringslast van 15 miljoen pond (17 miljoen euro): voor 2019 en 2020 mikt Burberry dan ook op een “stabiele omzet en operationele winstmarge”. En als er iets is dat beleggers niet graag horen, dan is het dat wel: zij stuurden het aandeel vanochtend tot 14% lager. Rond half vijf deze namiddag stond er nog altijd een verlies van ruim 9% op de tabellen in Londen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.   

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.