Burberry komt met nieuwe strategie na prima eerste halfjaar

Burberry komt met nieuwe strategie na prima eerste halfjaar

Burberry komt met nieuwe strategie na prima eerste halfjaar
Shutterstock

Burberry heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug: de omzet ging er ruim 9% op vooruit, de operationele winst zelfs 28%. Toch krijgt het aandeel vandaag een flinke klets om de oren: beleggers reageren sceptisch op de nieuwe strategie die topman Marco Gobbetti aankondigt.

1,3 miljard euro omzet

“Ik ben tevreden over onze resultaten in dit halfjaar met sterke tweecijferige winstgroei. Consumenten reageerden positief op onze mode en nieuwigheden, en vooral dan op onze regenkleding en lederwaren. De digitale inkomsten groeiden in alle regio’s, gedreven door mobiel verkeer, terwijl de groei het sterkst was in onze winkels in Asia Pacific”, aldus CEO Gobbetti.

 

De Britse modegroep, die vorige week het nakende afscheid van creatief directeur Christopher Bailey bekendmaakte, kan inderdaad terugblikken op een sterk eerste halfjaar: de omzet steeg met 9% tot 1,2 miljard pond (omgerekend zo’n 1,3 miljard euro) en de operationele winst met liefst 28% tot 185 miljoen pond (of circa 200 miljoen euro).

 

Meer dan ooit ‘luxespeler’

Samen met de halfjaarresultaten kondigde topman Gobbetti ook een nieuwe strategie aan, die meer dan ooit rond ‘luxe’ zal draaien. “Nu is de tijd rijp om de volgende stap van Burberry’s transformatie te implementeren. Door onze producten en klantenervaring te vernieuwen bevestigen we onze positie in de luxemarkt en spelen we mee in het meest bevredigende en langdurige segment van de markt,” aldus de topman.

 

Volgens de strategie-update wil Burberry zijn gamma voort uitbreiden met luxe lederwaren en accessoires om de klant een complete look te bieden. In zijn communicatie wil Burberry meer dan ooit de digitale kaart trekken en zijn producten centraal stellen. Daarnaast wil Gobbetti het merk opnieuw exclusiever positioneren in de markt, wat betekent dat groothandelaars en retailers die niet binnen dat luxeplaatje passen “gerationaliseerd” zullen worden, te beginnen in de VS.

 

Extra marketinginspanningen en investeringen in de modernisering van bestaande winkels kosten natuurlijk geld. Alleen al in 2019 voorziet de topman een herstructureringslast van 15 miljoen pond (17 miljoen euro): voor 2019 en 2020 mikt Burberry dan ook op een “stabiele omzet en operationele winstmarge”. En als er iets is dat beleggers niet graag horen, dan is het dat wel: zij stuurden het aandeel vanochtend tot 14% lager. Rond half vijf deze namiddag stond er nog altijd een verlies van ruim 9% op de tabellen in Londen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Donatella Versace zweert bont af

15/03/2018

Het Italiaanse modemerk Versace stopt met het gebruik van bont. Ontwerpster Donatella Versace wil geen dieren meer doden voor mode, zegt ze in een interview met The Economist.

FNG wil terugkeren naar België

15/03/2018

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG wil zijn statutaire zetel weer van Nederland naar België verplaatsen. Ook plant de groep achter Brantano, Claudia Sträter en Miss Etam zich op de beurs in Brussel te laten noteren.

Back to top