Camaïeu krijgt derde keer bescherming tegen schuldeisers

Gevel winkel van retailer Camaïeu in Brussel
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Camaïeu is onder curatele geplaatst door de rechtbank van Rijsel. De Franse kledingketen krijgt zes maanden om zijn opties te bekijken, maar de problemen slepen al jarenlang aan bij de formule.

 

Geen hulp van overheid

De Franse modeformule is dinsdag door de rechtbank van koophandel onder curatele geplaatst. Zes maanden lang krijgt de retailer bescherming tegen schuldeisers, en in die observatieperiode worden de toekomstmogelijkheden voor het bedrijf bekeken. Dat bericht de Franse krant Le Capital.

 

Zoals vele andere moderetailers werd ook Camaïeu zwaar getroffen door de coronacrisis, maar de keten kwam niet in aanmerking voor een door de staat gegarandeerde reddingslening – een regeling waar veel Franse bedrijven momenteel beroep op doen. Door de virusuitbraak werd de groep gedwongen meer dan 800 winkels in verschillende landen te sluiten en kelderde de omzet met 95%. Dat zou de aanleiding geweest zijn voor cashflowproblemen, menen insiders.

 

Gesukkel sinds 2016

Toch is er meer aan de hand: al in oktober vorig jaar stelde de keten een transformatieplan voor, waarvan de uitvoering in maart was begonnen. Toen zou de retailer ook op het punt hebben gestaan om een financieringsovereenkomst te sluiten met banken en aandeelhouders. 

 

Vakbonden hebben het echter over "een verkapt sociaal plan" dat al "enkele jaren" loopt. Tijdens de afgelopen drie jaar kondigde Camaïeu naar verluidt zowat elke maand tussen de vier en vijf winkelsluitingen aan, gefaseerd om geen formele ontslagregeling te hoeven opstellen.

 

Eerder moest de modeformule inderdaad al in 2016 en in 2018 bescherming tegen schuldeisers aanvragen. Sinds die laatste noodlanding is het bedrijf in handen van grote buitenlandse investeringsgroepen. Begin maart – dus pre-coronacrisis – zou de keten ook al van plan zijn geweest om alle 135 buitenlandse winkels in eigen beheer af te stoten. Het lijkt dus de kroniek van een aangekondigde dood, waarbij de coronacrisis slechts het sluitstuk zou zijn. Camaïeu telt 900 winkels en 3900 medewerkers, waarvan 450 op het hoofdkantoor in Roubaix.