Camaïeu zoekt redding

De Franse modeketen Camaïeu heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. De retailer heeft zowat 900 winkels in vijftien landen, waarvan 27 in België en 2 in Luxemburg. In 2016 moest het bedrijf ook al een reddingsplan doorvoeren.

 

Hoge schuldenlast

De zachte winter, de warme zomer en de groei van e-commerce zouden aan de basis liggen van de moeilijkheden bij Camaïeu. Hoewel: de omzet daalde al van 736 naar 718 miljoen euro in het boekjaar dat eind maart afliep. De keten kampt met een hoge schuldenlast. Twee jaar geleden bereikte het bedrijf een akkoord met zijn schuldeisers – verschillende investeringsfondsen – om een deel van die schuld om te zetten in aandelen.

 

Dat volstond echter niet: na tegenvallende verkopen heeft het bedrijf vers geld nodig om de winkels te moderniseren en de onlineactiviteiten uit te bouwen. De nieuwe CEO, Elisabeth Cunin, gaf er algauw de brui aan en stapte op in september. Een deel van de schuldeisers is bovendien niet opgezet met de vraag om bescherming. Daardoor oogt de toekomst voor de retailer hoogst onzeker. Nochtans is Camaïeu nog steeds één van de populairste damesmodeketens in Frankrijk. Het lijkt er voorlopig wel op dat de winkels open blijven.