Cameleon vraagt faillissement aan

Cameleon winkel
Foto Cameleon

Famous Clothes, het overkoepelende bedrijf boven de Cameleon-winkels, heeft vanochtend het faillissement aangevraagd. De coronacrisis gaf de doorslag. Toch hoopt het bedrijf nog op een nieuwe investeerder. 

 

Corona weegt door

Cameleon, dat stockoverschotten van merkkleding verkoopt, heeft twee vestigingen in Woluwe en Genval. Vanochtend heeft moederorganisatie Famous Clothes het faillissement aangevraagd bij de handelsrechtbank van Brussel. Dat meldt L’Echo. Het modebedrijf werd opgericht in 1988 door Jean-Cédric van der Belen.

 

"We hebben echt alles geprobeerd. Dit faillissement is geen keuze", vertelde Augustin Wigny, de directeur van het bedrijf. Cameleon werd reeds zwaar getroffen door de eerste coronagolf. In de zomer werd advocaat Nicholas Ouchinsky (Lexlitis) als bemiddelaar aangesteld om alle mogelijke herstelpistes voor het bedrijf te onderzoeken. Zo werd onder meer geprobeerd om in overleg met de schuldeisers een gerechtelijke reorganisatieprocedure op te starten.

 

Schuldenberg

Uiteindelijk bleek de schuldenberg veel te groot. Volgens de laatste gepubliceerde resultaten boekte Cameleon in 2019 een omzet van 21 miljoen euro. Het verlies liep op tot 700.000 euro. Bovendien sleepte het moederbedrijf al een schuld van 7 miljoen euro achter zich aan. Volgens Ouchinsky was er minstens 5 miljoen euro nodig om de schulden te herschikken en het bedrijf te herlanceren, een bedrag dat in crisistijden niet makkelijk bijeen te brengen is.

 

De rechtbank zal de faillissementsaanvraag wellicht in de komende weken behandelen. In de tussentijd is er nog een sprankelje hoop, stelt Ouchinsky. "Er is nog steeds een kans om het herstelproject te redden als een andere investeerder opduikt voordat het faillissement wordt uitgesproken", zegt hij. "We hebben er aan gewerkt, het is een mooi project en er is een realistisch financieel plan.”