China verbiedt ‘onveilige’ H&M-producten

Shutterstock.com

China verbiedt de producten van een aantal westerse bedrijven, waaronder Nike, Gap en H&M, omdat ze onveilig zouden zijn. De bedrijven in kwestie lieten zich recent kritisch uit over het lot van de Oeigoeren in Xinjiang en de berichten over dwangarbeid.

 

Kleurstoffen

Het gaat vooral om kinderkledij van merken als Gap, Nike, H&M, Ralph Lauren en Zara, schrijft De Standaard. Volgens de officiële uitleg van het Chinese douaneagentschap zouden de producten onveilig zijn, omdat ze “kleurstoffen bevatten die via de huid of mond het lichaam kunnen binnendringen en zo de gezondheid van de drager in gevaar kunnen brengen.”

 

Dat juist deze fabrikanten geviseerd worden, is natuurlijk geen toeval. Alle hogergenoemde merken hebben in een recent verleden duidelijk stelling genomen in de Oeigoeren-kwestie in Xinjiang. H&M zette zelfs de samenwerking met een lokale katoenleverancier stop. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties wordt de Chinese moslimminderheid gedwongen tewerkgesteld op de katoenplantages in Xianjiang. Zowat een vijfde van alle katoen wereldwijd komt uit die provincie.

 

Het is niet de eerste keer dat de Chinese overheid “maatregelen” neemt tegen de westerse modemerken. Eerder werden hun producten ook al verwijderd van e-commerceplatformen als Alibaba, terwijl hun fysieke winkels niet meer vindbaar zijn via de routeplanners van Apple en Baidu.