CKS klaar voor ambitieuze herstart onder JBC-eigenaars

Nieuwe collectie mode retailer CKS
Foto: CKS

CKS, vroeger onderdeel van FNG, is klaar voor zijn nieuwe start onder de vleugels van JBC-moeder Claes Retail Group (CRG). Het modemerk wil volgend jaar dubbel zoveel verkooppunten en koestert al internationale ambities.

 

Dubbel aantal verkooppunten

CKS en zijn team hebben de FNG-bladzijde omgedraaid en beginnen vol goeie moed aan een nieuw verhaal: eind augustus werd het Belgische modemerk uit het faillissement overgenomen door CRG, de familiale holding achter JBC en Mayerline, en nu is het label helemaal klaar voor zijn tweede leven.


Sinds 12 november is de webshop weer live en het merk heeft ook al concrete fysieke expansieplannen: in het voorjaar van 2021 wil CKS 13 eigen winkels en 14 shop-in-shops bij Galeria Inno hebben. Daarmee wordt het aantal winkelpunten sinds de overname bijna verdubbeld ten opzichte van 2020. Er wordt zelfs gekeken naar internationalisering: de eerste stappen worden al deze maand via wholesale gezet voor de collectie van winter ‘21.


Naar aanloop van de overname en tijdens de coronacrisis kende de webshop eveneens een groot succes, wat het merk ook nu weer een grote onlinegroei laat verwachten: in de eerste helft van 2020 verdubbelde de onlineomzet, nu ziet CKS nog meer potentieel omdat het de krachten kan bundelen met CRG. Zo zal onder andere worden ingezet op een doorgedreven omnichannel-integratie met JBC, zowel via de webshops als in de CKS- en JBC-winkels.

 

Authentieke “fresh fashion”

Vanaf het winterseizoen van 2021 zal CKS bijvoorbeeld haar Kids-collectie enkel nog via de webshop verkopen, terwijl de items wel nog fysiek worden aangeboden in de winkels van JBC. In de fysieke concept stores van CKS zal de focus volledig komen te liggen op de damescollecties en de gloednieuwe lijn CKS Teens voor tienermeisjes. Verdere samenwerkingen worden in de toekomst nog bepaald.


Ook de stijl en het DNA van het merk is aangescherpt: de nieuwe pijlers worden doelbewust ontwerpen, authenticiteit en “fresh fashion”. Marktonderzoek moet namelijk een duidelijker beeld zal scheppen over het doelpubliek, terwijl het merk zelfvertrouwen en “instant happiness” wil gaan uitstralen. Duurzaamheid wordt eveneens een vast onderdeel, aangezien CKS net als JBC en Mayerline zal aansluiten bij de Fair Wear Foundation.

 

Integratie en synergie

“Ik ben blij dat CKS Belgisch blijft en dat CRG het belangrijk vindt onze unieke merkidentiteit te behouden. Wij zijn altijd blijven geloven in CKS en doen dat vandaag nog steeds. Deze overname geeft ons de kans het merk verder onder de loep te nemen. We hebben in dit nieuwe normaal allemaal een ‘rethink-fase’ doorgemaakt. We willen daarom bijvoorbeeld ook nadenken over hoe we duurzamer kunnen omgaan met mode”, zegt CKS Marketing & Brand Manager Christina Hadinoto over de nieuwe start.


Ook JBC-topman Bart Claes is trots dat het bestaande team van CKS en de medewerkers van CRG samen hun schouders onder de doorstart zetten, met doorgedreven synergie en integratie. “Expertise wordt gedeeld en partnerships worden aangegaan binnen de holding. Er komt een synergie in alle ondersteunende diensten – logistiek, IT, finance, technische dienst, HR – en in sourcing, media, aankopen, enz”, klinkt het. “Van de medewerkers in het hoofdkantoor tot in de winkels en de partners: samen vormen ze een fier team dat zich inzet om mee (herop-) te bouwen.”