Coronacrisis halveert winst Gucci-moeder Kering

Winkel van Gucci, een retailmerk van luxegroep Kering
Foto: BCFC / Shutterstock.com

De Franse modegroep Kering (eigenaar van Gucci en rivaal van LVMH) zag de omzet in het voorbije corona-kwartaal met 44% terugvallen. Ondanks de eerste tekenen van herstel, vooral in China, blijft ook de tweede jaarhelft onzeker.

 

Herstel wel ingezet?

In het tweede kwartaal daalde de omzet van luxeholding Kering met 43,7% naar 2,2 miljard euro. Over de hele eerste jaarhelft viel de winst zelfs met 53% terug tot 272,6 miljoen euro. De operationele marges van de groep zijn gedaald tot 17,7%, allemaal ten gevolge van de coronacrisis.

 

Toch presteerde de groep achter Gucci en Yves Saint Laurent iets beter dan analisten hadden verwacht: zij gingen uit van een omzetdaling van 46%. Ook maakt financieel directeur Jean-Marc Duplaix gewag van beterschap: de cijfers zijn bemoedigend in Azië, en na China zou nu ook in de Verenigde Staten en Europa het herstel zijn ingezet.

 

Gebrek aan toeristen

Voor voorspellingen over de tweede jaarhelft is er weliswaar nog te veel onduidelijkheid. Het gebrek aan toerisme en reizigers zal volgens Duplaix nog een hele poos op de sector wegen en de verliezen van de eerste jaarhelft zullen in de rest van het jaar niet te compenseren vallen, meent de CFO.

 

Bij hoofdmerk Gucci daalde de omzet in de periode april tot juni met 45% op vergelijkbare basis. Yves Saint Laurent werd nog harder getroffen, door een omzetdaling van 48%. Rivaal LVMH slaagde er daarentegen in de eigen omzetdaling te beperken tot 38%.