Coronavirus kost Belgische modesector al 1,2 miljard

Coronavirus kost Belgische modesector al 1,2 miljard
Foto: Shutterstock.com

De coronacrisis heeft de Belgische modewinkels dit jaar al 1,2 miljard euro omzet gekost. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische handelsfederatie Comeos.

 

Omzet 40% lager

Volgens de federatie daalde de omzet van de modewinkels in maart met 63% vergeleken met een jaar eerder, in april liepen de opbrengsten zelfs terug met 90% (voor die maand alleen al was het verlies 591 miljoen euro). Vanaf mei herstelde de verkoop zich licht, al was er ook in die maand een omzetdaling van 35% of 241 miljoen euro in vergelijking met mei 2019.

 

Afgevaardigd bestuurder Dominique Michel zegt in De Tijd dat de schade intussen opgelopen is tot ongeveer 1,2 miljard. "Als we een balans maken van de eerste vijf maanden van dit jaar, zitten we bijna 40 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. De handelaars doen nu wat ze kunnen, maar dat is niet meer recht te trekken dit jaar."

 

Gerichte maatregelen nodig

Volgens Michel zijn er bijkomende maatregelen nodig om uit de crisis te geraken, naast de reeds aangekondigde lastenverlaging voor bedrijven in het derde kwartaal. Hij pleit onder meer voor de verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht tot eind dit jaar. "In de komende legislatuur moet dan verder werk gemaakt worden van een betere competitiviteit van de handel, door onder meer een gerichte lastenverlaging voor de lage lonen."