Eén op vier banen op de tocht bij Sonia Rykiel

Eén op vier banen op de tocht bij Sonia Rykiel

Eén op vier banen op de tocht bij Sonia Rykiel

Het Franse modehuis Sonia Rykiel is van plan 79 van de 330 banen te schrappen. Op die manier wil de Chinese eigenaar “met het nodige realisme de ongunstige economische context aanpakken”.

Eerste omzetgroei sinds 2008

Het nieuws dat één op vier banen op de tocht staat, komt toch wat als een verrassing. Het modelabel, sinds dit jaar 100% eigendom van het Chinese First Heritage Brands (het vroegere Fung Brands kocht eerst 80% in 2012), kon 2015 namelijk afsluiten met omzetgroei, “de eerste sinds 2008”. Maar, zo klinkt het, “die bemoedigende resultaten alleen volstaan niet om die groei ook in de toekomst te garanderen”.

 

De reorganisatie is naar eigen zeggen nodig gezien “de extreem moeilijke activiteiten in Oost-Europa en de vele vraagtekens in Azië, twee van onze belangrijkste geografische zones”. Het management verwijst ook expliciet naar “de recente aanslagen in Frankrijk en België, en de daarmee gepaard gaande sterke daling van de toeristenstromen en van de aankopen van dit segment van klanten”. In de VS is Sonia Rykiel naar eigen zeggen nog altijd “succesvol”. Tegelijk met de afvloeiing van een kwart van de medewerkers, wil het Parijse modehuis ook een “beter betaalbaar segment op de markt brengen”.

 

Sinds deze zomer moet het modehuis ‑ opgericht in mei 1968 ‑ het ook stellen zonder zijn mythische oprichtster na het overlijden van “la reine de la maille” op 86-jarige leeftijd. Haar dochter Nathalie is wel nog als consultant verbonden aan het bedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

Van de Velde zakt weg na teleurstellende omzetcijfers

10/07/2018

Het Oost-Vlaamse lingeriebedrijf Van de Velde kampt met een daling van de omzet. Pas eind april volgde een lichte verbetering van de bedrijfsresultaten, maar toch zakte de halfjaaromzet met 3,9% tot 110,8 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.