E5 Mode: ontslagen en versnippering dreigen

Foto: RetailDetail

Zeven retailers hebben al geboden op (stukken van) e5 Mode: ze hebben vooral interesse in winkelpanden, maar niet in de werknemers. Het wordt duidelijk dat e5 Mode straks in mootjes wordt gehakt.

 

Puzzelwerk

Interesse in e5 Mode is er, maar niet zozeer in het geheel: de keten, die tot eind januari schuldbescherming geniet, heeft deze week al zeven biedingen van kandidaat-kopers ontvangen. Daarvan zouden twee biedingen “vrij globaal” zijn, de overige kandidaten hebben slechts interesse in een deel van de winkels. Dat melden gerechtsmandatarissen Marga Pieters en Jozef Dauwe aan De Standaard. 


Het ziet er naar uit dat e5 Mode uiteindelijk in stukjes zal worden verdeeld, want de globale bieders zouden daar te strenge voorwaarden aan koppelen. De gerechtsmandatarissen laten uitschijnen dat een combinatie van verschillende kopers wellicht interessanter wordt: “We zullen de verschillende biedingen optimaal in elkaar moeten proberen te passen.”

 

Ontslagen betalen

Dat het er voor de werknemers van e5 Mode somber uitziet, is eveneens al duidelijk: “Als we verschillende biedingen kunnen combineren, is er misschien een verkoopopbrengst die de sociale enveloppe voor de werknemers mee kan helpen betalen.” Lees: dan is er misschien genoeg geld om de ontslagvergoedingen te betalen. Het 480-koppige personeel van de keten heeft immers vaak een hoge anciënniteit, “en dat zien de kandidaat-overnemers niet zitten”.


Onder de kandidaat-kopers bevonden zich tot nu toe ZEB, JBC en huidig eigenaar Frédéric Helderweirt, maar alleen van Helderweirt is bevestigd dat hij een bod heeft uitgebracht. Verder is er sprake van “een handvol gevestigde retailers”. In het huidige Covid-klimaat is de afwezigheid van investeerders typerend: financiële spelers wenden zich in deze onzekere tijden af van de geplaagde retail. Dat e5 Mode geen bijkomende investeerders vond, is net ook een van de redenen waarom de keten dit jaar tot twee maal toe schuldbescherming moest aanvragen. Geïnteresseerde overnemers hebben tot eind deze week de tijd om een bod uit te brengen.