Esprit sluit alle Aziatische winkels, behalve in China

Te sluiten winkel van retailer Esprit in Singapore
jayk67 / Shutterstock.com

Modemerk Esprit neemt afscheid van zijn 56 winkels in Azië. Alleen in China blijft de keten nog actief met eigen retail, ook al is het bedrijf beursgenoteerd Hongkong. In Duitsland vroeg de groep al schuldbescherming aan.

 

Aziatische omzet gehalveerd

Esprit Holdings sluit al tegen 30 juni alle 56 winkels in Singapore, Maleisië, Taiwan, Hongkong en Macau. Alleen de vestigingen op het vasteland van China blijven gespaard, al zal daar ook nog teruggeschroefd worden. Dat doet het modemerk, dat op de beurs noteert in Hongkong, bij wijze van herstructurering om “de uitdagingen van de pandemie het hoofd te bieden”, aldus de beursaanvraag.


In het voorbije kwartaal daalde de omzet van Esprit in Azië met liefst 52,2%: 61,3% in de winkels en 54,9% op groothandelsniveau. De online-omzet steeg er wel met 13,9%. Ondertussen daalde de omzet in Europa met 22,2%, waarbij 36,2% voor de retail en 22,5% in de groothandel. De onlineverkoop daalde er opvallend genoeg met 7,1%. Wereldwijd daalde de omzet met 25%.


Ook over de negen maanden tot maart valt echter weinig goeds te zeggen: de totale omzet daalde toen al met 18,1%. In Azië zakten de verkopen met 44,2%, de 56 winkels die voorgoed dicht moeten waren in die periode goed voor zo’n 4% van de totale groepsomzet. Hoewel Esprit dus argumenteert dat de "pandemie en de lockdown de verkoopresultaten in alle distributiekanalen negatief hebben beïnvloed", was de verkoop voordien al in vrije val.

 

Focus op - ook zwak - Europa

Wel zal het oorspronkelijk Amerikaanse modemerk zijn ‘joint venture’-activiteiten in China, net als de groothandels- en licentieactiviteiten in Azië voortzetten. Verder wil het bedrijf zich richten op zijn kernmarkten in Europa. Het bedrijf onderhandelt ondertussen met verhuurders om huurverlaging te krijgen voor de winkels die open blijven.


Het besluit in Azië komt slechts een maand nadat Esprit voor zijn zes Duitse bedrijven schuldbescherming heeft aangevraagd om te kunnen herstructureren. Nadien wil het kledinglabel zich richten op Europa met minder personeel en minder winkels. Het managementteam heeft ondertussen 35% van zijn loon ingeleverd, terwijl de twee ondervoorzitters met een loonsverlaging van 25% hebben ingestemd.