"EssilorLuxottica wil moederbedrijf Pearle niet meer"

Gevel van retailer Pearle
Foto: Shutterstock.com

(update) De Frans-Italiaanse brillenmaker EssilorLuxottica lijkt niet langer geïnteresseerd in de koop van GrandVision, moederbedrijf van Eyewish en Pearl. Al ontkent het optiekbedrijf die geruchten met klem.

 

Meer verkopen online

Vorig jaar sloten EssilorLuxottica en HAL een deal ter waarde van 7,3 miljard euro over de overname van het meerderderheidsbelang van de investeerder in GrandVision. Maar sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn er steeds meer tekenen dat het Frans-Italiaanse concern onder de deal wil uitkomen.

 

Aanvankelijk was er ongerustheid bij EssilorLuxottica over de manier waarop GrandVision de crisis aanpakte. De Fransen en Italianen eisten zelfs inzage in de boeken, wat door het Nederlandse bedrijf werd geweigerd. Het kwam in augustus tot een rechtszaak, waarbij de voorzieningenrechter GrandVision in het gelijk stelde.

 

Boete van 400 miljoen

Volgens Bloomberg overweegt EssilorLuxottica nu om de deal volledig op te blazen. Het concern zou zich met name zorgen maken over de impact van de crisis op de omzet van GrandVision. Bovendien is de eigen omzet de voorbije negen maanden in de stenen winkels gekelderd, terwijl de online opbrengsten met 40% toenamen. Het maakt dat de Frans-Italiaanse tandem niet meteen staat te springen om de circa 7.000 vestigingen van GrandVision erbij te nemen.

 

Update: Toch ontkent de brillenmaker nu aan de overname te willen ontsnappen, zo bericht De Telegraaf. Er wordt zelfs alles aan gedaan om de overname af te ronden, aldus een woordvoerder: "EssilorLuxottica blijft zich inzetten voor het afronden van de transactie."

 

Als EssilorLuxottica de overeenkomst opzegt, moet het bedrijf een boete betalen van 400 miljoen euro aan de investeringsmaatschappij, meldt de Volkskrant. Het is natuurlijk ook mogelijk dat beide partijen alsnog een nieuw akkoord sluiten, waarbij de prijs herbekeken wordt. Voorlopig wil geen van de bedrijven reageren op de berichtgeving, al laat GrandVision weten nog steeds achter de deal te staan.