Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie
Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

 

Mannencultuur op hoofdkantoor

Twee vrouwen hebben het initiatief genomen voor een collectieve rechtszaak tegen Nike, schrijft Wall Street Journal. Samen met al dan niet anonieme aanklachten van andere (ex-)medewerksters beschuldigen ze het sportmerk van discriminatie ten opzichte van vrouwen. Hoewel het merk beweert diversiteit te omhelzen, zou er nog steeds een mannencultuur heersen.

 

De medewerksters beweren dat Nike bewust en bedoeld vrouwen discrimineert op het vlak van verloning, promotie en werkomstandigheden. Ze eisen dat de producent van sportkledij hen compenseert voor gemiste vergoedingen en voordelen, maar ook voor andere geleden schade. Zo zou een van de dames van bij haar start minder hebben verdiend dan een mannelijke collega in dezelfde functie. Een andere medewerker zou haar ook naaktfoto’s en berichtjes hebben gestuurd. Nadat ze hem vroeg op te houden, weigerde hij nog naar vergaderingen van haar te gaan.

 

Inzet voor meer diversiteit

Nike reageert dat het tegen elke vorm van discriminatie is en dat het zich al lang inzet voor diversiteit en inclusie. Toch krijgt het sportmerk de laatste tijd vaker kritiek voor de omgang met vrouwen op de hoofdkantoren. Het bedrijf liet daarom dit voorjaar weten dat het zich sterk op toelegt op meer diversiteit in de leiderschapsteams en op een inclusievere cultuur.

 

Recent werden elf managers ontslagen na klachten over ongepast gedrag. Het hoofd van HR gaf ook toe dat te weinig vrouwen en mensen van minderheden tot nu toe hadden kunnen doorgroeien in het bedrijf. Vorige maand kregen 7.000 medewerkers daarom nog opslag.