FNG: banken en ex eisen Ellos op

Gevel winkel van retailer Ellos, vorig jaar overgenomen door FNG
Foto: Trygve Finkelsen / Shutterstock.com

De banken en voormalige eigenaar Nordic Capital eisen Ellos, het enige wat nog recht staat van FNG, voor zichzelf op. Er blijft zo voor de andere schuldeisers en de aandeelhouders zo goed als niks over.

 

Banken vinden bondgenoot

De vele bemiddelpogingen ten spijt, laten de banken zich niet vermurwen en blijven ze de kop eisen van FNG - of toch wat daar nog van overblijft, meer bepaald Scandinavische e-commerceformule Ellos. Een officiële bemiddelaar had tot kerst de tijd om tot een akkoord te komen, waarbij ook gedacht zou worden aan de vele schuldeisers en de toekomst van het bedrijf zelf, maar dat is niet gelukt.


Integendeel, de banken hebben een bondgenoot gevonden in Nordic Capital, tot een dik jaar geleden nog eigenaar van Ellos. Omdat de investeerder nooit helemaal betaald is geweest voor de overname en bovendien ook nog eens met nu waardeloze FNG-aandelen opgescheept zit, eist ook Nordic een fikse schadevergoeding van de failliete modegroep.

 

Nog maar symbolische frank

Samen eisen ze nu 90% van de opbrengst van de verkoop op van Ellos, dat als onlineretailer flink groeide dit jaar en ook winstgevend is. Het betekent dat slechts 10% overblijft voor FNG zelf, waarop dan eerst de schuldeisers aanspraak zullen maken. Al blijft zo ook voor hen maar een symbolische frank over: het is al geweten dat een twintigtal obligatiehouders miljoenen eisen, terwijl ook de Vlaamse overheid en zijn investeringsvehikel PMV in de rij staan.


De kans dat er dus nog iets in zit voor oprichters en hoofdaandeelhouders Dieter Penninckx en Anja Maes, en Manu Bracke is nihil, zo bericht De Standaard. Er lijkt ook geen keuze, want anders dreigen de banken ermee de geldstroom te blokkeren en dan wordt een (tweede) faillissement onafwendbaar. Zo zal 2020 wellicht eindigen met de definitieve val het FNG-imperium.