FNG krijgt drie maanden schuldbescherming

Foto: RetailDetail

(update) FNG is drie maanden lang beschermd tegen zijn schuldeisers. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Mechelen beslist, na de reorganisatie-aanvraag van de Brantano-moeder een week lang te hebben bestudeerd.


Mogelijkheid tot verlenging

De reorganisatie-aanvraag van FNG pakt positief uit: de modegroep krijgt de 90 dagen bescherming tegen schuldeisers die het heeft aangevraagd. De bescherming geldt voor drie vennootschappen, zo besliste de ondernemingsrechtbank van Mechelen vandaag. Het gaat, zoals verzocht, concreet om de dochterondernemingen Brantano, FNG International en Market Retail Belgium.


Zo krijgt de modeholding, en diens nieuwe directie, de tijd om verder te onderhandelen met de banken en obligatiehouders, maar ook om het reorganisatieplan verder uit te werken. Het plan moet tegen 4 september van de rechtbank klaar zijn. Op 29 september zullen de schuldeisers moeten stemmen over het reorganisatieplan.


Dat er ruimte is om de periode van schuldbescherming nog verder te verlengen, na de nu voorziene 3 oktober, geeft persrechter Frank Vennekens nu al aan in De Standaard: “Het is niet gebruikelijk om direct al de maximumperiode van 6 maanden als startbasis te nemen.”

 

Geen toezichthouder, wel rapportering

Op de vraag van winkelpandverhuurder Retail Estates om een gerechtsmandataris aan te stellen als toezichthouder voor dochterketen Brantano ging de rechtbank niet in. Wel moet Brantano voortaan elke week een financieel rapport doorsturen naar twee gedelegeerde rechters, schrijft De Tijd. Retail Estates is de eigenaar van een dertigtal Brantano-panden. 


De volgende belangrijke data voor FNG zijn nu 15 en 16 juli. Op die eerste datum spreekt de rechtbank zich uit over de vraag van de vakbonden om een expertencollege aan te stellen om de directie bij te staan. De vraag kwam er wegens een vertrouwensbreuk met de voormalige managementtop, maar ook na hun vervanging hielden de vakbonden vast aan hun verzoek. De dag nadien zit FNG samen met nog een groep obligatiehouders ter waarde van 45 miljoen euro. Zij moeten dan over een uitstel van de terugbetaling van de obligatieleningen stemmen.

 

Nog geen wintercollectie

Het bedrijf noemt de goedkeuring van de reorganisatie-aanvraag in een reactie "een nieuwe positieve stap in de redding van de FNG-groep". "De FNG-groep hoopt dat deze stap zal bijdragen tot een globale oplossing en in het bijzonder de benodigde financiering, in het belang van alle stakeholders. Dit geldt in het bijzonder voor de vele werknemers die ondanks deze moeilijke periode, op zeer constructieve en efficiënte wijze blijven bijdragen tot de verkoopresultaten en het herstel van de groep", klinkt het nog.

 

De vakbonden reageren van hun kant echter dat de medewerkers "vooral zeer zenuwachtig" zijn omdat de wintercollectie nog niet is besteld. "Als er in september geen wintercollectie is, dan stopt het", zegt Sven De Scheemaeker van ACV Puls tegenover GvA. FNG bevestigt dat dit "een topprioriteit is voor de nieuwe directie" en "momenteel hard wordt gewerkt aan een oplossing voor dat probleem".