Foot Locker boekt recordgroei, sluit winkels

Foto: rblfmr / Shutterstock.com

Het Amerikaanse Foot Locker zag zijn verkopen in 2018 met 2% stijgen, meer dan analisten hadden verwacht en goed voor een recordomzet van bijna 7 miljard euro. Vooral in bestaande winkels groeide de omzet, maar toch sluit de schoenenketen dit jaar 165 winkels.

 

Omzet en winst boven de verwachtingen

Sneakerverkoper Foot Locker heeft er een succeskwartaal op zitten: de omzet steeg met 2,8% naar 2,27 miljard dollar (2 miljard euro), terwijl analisten maar 2,18 miljard dollar (1,9 miljard euro) hadden voorspeld. De vergelijkbare groei in winkels die al langer dan een jaar open zijn, kwam zelfs uit op 9,7%, ruim dubbel zoveel als verwacht.

 

Over het hele jaar nam de omzet met 2% toe, goed voor een totaal van 7,93 miljard dollar (net geen 7 miljard euro). Het is de hoogste omzet die het bedrijf al ooit heeft geboekt. Op vergelijkbare basis steeg de omzet in 2018 met 2,7%. De gecorrigeerde winst steeg met 37% tot 1,56 dollar per aandeel, ook weer boven de analistenverwachtingen. 

 

Blijven investeren in jeugdcultuur

Toch kondigt de keten tegelijk een plan aan om in de loop van dit jaar 165 winkels te sluiten. In de resterende winkels zou de keten dan wel miljoenen investeren om ze te moderniseren. Ook in een diverser aanbod investeert Foot Locker de laatste tijd fors: het bedrijf investeert onder meer 12,5 miljoen dollar (11 miljoen euro) in het kindermerk Rockets of Awesome en liefst 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) in het verkoopplatform voor sneakers Goat Group.

 

Voor 2019 voorspelt de formule opnieuw dubbelcijferige winstgroei en een omzettoename tussen 5 en 9%. "De fundamenten van onze kernactiviteiten blijven sterk en hebben geleid tot een zinvolle verbetering van onze financiële resultaten, niet alleen gedurende het vierde kwartaal maar gedurende het hele jaar 2018," verklaarde CEO Richard Johnson. "Als we kijken naar 2019, geloven we dat door onze focus te blijven richten op gedifferentieerde ervaringen in de jeugdcultuur, we onze financiële prestaties kunnen blijven verbeteren.”

 

Nieuwe Europese topman

In de winkel op de Meir in Antwerpen hebben ze de laatste tijd wel te kampen met verdachte pakketjes: er zijn in februari twee brieven met wit poeder aangekomen, die uiteindelijk drugs bleken te bevatten. De winkel werd in beide gevallen ontruimd en de ontmijningsdienst kwam ter plaatse. Het wordt het probleem van nieuwe Europese topman Vijay Talwar, die van directeur van de digitale afdeling opklimt tot CEO EMEA.

 

Foot Locker heeft 3221 eigen winkels in 27 landen en 112 franchisevestigingen in het Midden-Oosten. In Duitsland heeft de onderneming ook nog tien franchisewinkels onder de naam Runners Point.