Frankrijk start solden twee weken voor België

Archieffoto: kleding aan een rek
Foto: Shutterstock.com

De Franse minister van economie Bruno Le Maire heeft de start van de solden uitgesteld naar 15 juli. Daarmee volgt Frankrijk het voorbeeld van België, dat eerder al besliste om de solden uitzonderlijk te laten aanvangen op 1 augustus.

 

Druk van handelaars

Ook Frankrijk stelt de start van de solden uit. Normaal zouden ze beginnen op 24 juni, maar minster Le Maire heeft de koopjes nu – op verzoek van enkele handelaren – uitgesteld met drie weken. Het startschot van de koopjesperiode wordt dus gegeven op 15 juli, schrijft De Standaard.

 

In België werd beslist om de koopjes omwille van de coronacrisis een maand later te laten beginnen, vooral onder druk van de zelfstandigenorganisaties. Handelsfederatie Comeos was geen voorstander van het uitstel, uit vrees dat de Belgen online of over de grens op zoek gaan naar koopjes. "Er was een reden waarom Comeos geen voorstander was van het uitstellen van de solden en aangedrongen had bij minster Nathalie Muylle om dat niet te doen", reageert communicatiedirecteur Hans Cardyn op Twitter. "Nu krijgen we exact wat we voorspeld hadden."

 

Ook in Nederland kunnen Belgische consumenten overigens op zoek gaan naar koopjes, al geldt daar wel een andere regeling: er is geen sperperiode en in principe mogen handelaars daar op elk moment kortingen geven. In beide gevallen geldt uiteraard wel dat dat grensshoppen enkel kan als de grenzen in voldoende mate terug open gaan.