Franse schoenenreus wil één winkel op zeven afstoten

Franse schoenenreus wil één winkel op zeven afstoten

Franse schoenenreus wil één winkel op zeven afstoten

De schoenenretail beleeft moeilijke tijden, niet enkel in België en Nederland. Ook Frankrijk ontsnapt niet aan de crisis: Vivarte gaat 100 van zijn alles samen 680 winkels van La Halle aux Chaussures afstoten en zet tegelijk zijn Spaanse schoenendochter Merkal in de etalage.

400 à 500 banen op de tocht

Vivarte, de Franse kledinggroep boven een vijftiental merken en ketens als André, Minelli of La Halle aux Vêtements, heeft aangekondigd 100 van zijn 680 schoenenwinkels van de hand te willen doen. Volgens vakbond CFDT liggen voor de betrokken winkels alle opties op tafel: “Verkoop, franchising of fusie met het kledingzusje La Halle aux Vêtements”.

 

De vakbonden zijn er alvast niet gerust in: het gaat om de honderd meest verlieslatende winkels (volgens de CGT zijn liefst 150 winkels van La Halle aux Chaussures verlieslatend). Als er voor die winkels geen oplossing uit de bus komt, is zelfs een sluiting niet uitgesloten en staan 400 tot 600 banen op de helling. Voor La Halle aux Chaussures werken nu nog alles samen 2.800 mensen.

 

Schuldenberg van 1,3 miljard euro

De Vivarte-directie is tegelijk van plan om haar Spaanse schoenendochter Merkal te verkopen. Die doet het naar verluidt wél goed, zou zeer rendabel zijn en moet dus voor wat financiële ademruimte kunnen zorgen. Geld dat meer dan welkom is, want de Franse retailgroep zit al een tijdje in lastige papieren. Vivarte heeft een schuldenberg van circa 1,3 miljard euro en de grootste aandeelhouders ‑ vier investeringsfondsen ‑ voeren de druk op.

 

In juni van dit jaar zette Vivarte ook al zijn merken Kookaï, Chevignon en Pataugas in de etalage. Vorig jaar kondigde de Franse retailgroep, die ruim 15.000 medewerkers telt, al aan zo’n 1.600 banen te schrappen in zijn kledingpoot als gevolg van de enorme opmars van H&M, Zara en Primark.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

13/08/2018

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Omzet modegroep WE blijft teruglopen

10/08/2018

Modegroep WE International blijft omzet verliezen: de verkoopcijfers liepen vorig jaar met 2,8% terug naar 275,8 miljoen euro. Ook de operationele winst gaat erop achteruit, al blijft de nettowinst stabiel.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

Adidas scoort dankzij WK voetbal

09/08/2018

Het Duitse sportmodemerk Adidas heeft een topkwartaal achter de rug, met dank aan het voorbije WK voetbal. De totale omzet steeg 4% tot 5,26 miljard euro. liefst 3,2 miljard daarvan haalde Adidas uit de verkoop van sportschoenen.

Fiets! maakt doorstart met vijf winkels minder

08/08/2018

Fietsenwinkelketen Fiets! heeft gerechtelijke bescherming aangevraagd en gaat reorganiseren: vijf van de zestien winkels sluiten de deuren. Alle jobs blijven wel behouden.