Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018 | RetailDetail

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018
Foto: Shutterstock

Het moeilijkste is voorbij voor de modesector, zegt studiebureau McKinsey. Al blijft niks zoals het was: de meeste groei is voortaan in het Zuiden en het Oosten te vinden, fast-fashion wordt sneller en de groten worden nog groter.

 

Groei komt uit het Oosten

Goed nieuws: de moderetail groeit weer. Tussen 2016 en 2018 zal de omzetgroei in de sector volgens de McKinsey Global Fashion Index twee tot drie keer groter worden: van 1,5% naar 3,5 tot 4,5%. Als we tenminste aanvaarden dat de glorietijd voor Europa en Noord-Amerika voorbij is, aldus het onderzoek van McKinsey in samenwerking met vakblad Business of Fashion.

 

Het Westen is vanaf volgend jaar niet langer de grootste markt voor mode: in 2018 zal meer dan de helft van alle kleding- en schoenenverkopen buiten Europa en Noord-Amerika plaatsvinden. De grootste groei zal dan ook in ontwikkelingslanden in de APAC-regio (Azië en Oceanië) en Latijns-Amerika op te tekenen zijn: de omzetgroei zal er in 2018 oplopen tot 5 à 7,5%. 

 

“Azië zit niet af te wachten tot Westerse bedrijven een tandje bijsteken”, klinkt het in het rapport. Zeker op het vlak van digitale en mobiele verkoop neemt het Oosten het voortouw: consumenten in Zuidoost-Azië spenderen gemiddeld acht uur per dag online, wat van de ‘customer journey’ een complex pad langs online en offline contactpunten maakt. 

 

De online verkoop van kleding en schoenen ziet McKinsey nog snel groeien: vooral platformen zullen de toon zetten en worden de eerste plaats waar mensen zoeken. “Voor merken is het niet meer de vraag of ze moeten meewerken met platformen, maar hoe”, klinkt het dus.

 

Mode weer door een roze bril

De kloof tussen winnaars en verliezers blijft groeien, maar toch worden klanten steeds minder merktrouw, merkt McKinsey. Van de jonge generatie ‘millennials’ zegt twee derde namelijk gerust naar een ander merk te willen overstappen van zodra daar een korting van minstens 30% krijgen. Het duidt ook op de polarisatie die blijft toenemen tussen de modesegmenten: het midden blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen, terwijl discount en sinds kort ook weer de luxemerken snelheid halen.

 

Snelheid is overigens letterlijk in te vullen: de bestverkopende modebedrijven zoeken de limieten op als het gaat over productie- en vermarktingstijden. De omzetten in fast-fashion zijn de voorbije drie jaar met 20% gestegen, aangestuurd door spelers die innovatieve businessmodellen koppelen aan gedetailleerde klantendata en een razendsnelle toevoerketen.

 

 

Het nieuwe rapport State of Fashion onderscheidt daarnaast nog tien grote trends in moderetail, van hernieuwde globalisering tot voorspelbare onvoorspelbaarheid. Lees het hele rapport hier.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Grupo Cortefiel gaat verder als Tendam

23/04/2018

De Spaanse modegroep Grupo Cortefiel verandert zijn naam naar Tendam als onderdeel van de nieuwe bedrijfsidentiteit die het wil creëren voor zijn vijf merken: Cortefiel, Women’s Secret, Pedro del Hierro, Fifty Factory en Springfield.

Failliet modemerk Supertrash krijgt doorstart(je)

19/04/2018

Supertrash, het failliete modemerk van de Nederlandse tv-personality Olcay Gülsen, krijgt dan toch een doorstart - zij het heel voorzichtig.

Omzet- en winstalarm bij lingeriegroep Van de Velde

19/04/2018

De Oost-Vlaamse lingeriegroep Van de Velde (bekend van merken als Marie Jo en PrimaDonna en eigenaar van lingerieketens Rigby & Peller en Lincherie) heeft het knap lastig: voor dit jaar rekent de groep niet langer op omzetgroei.

JBC geeft personeel halve dag verlof op buitenspeeldag

18/04/2018

Vandaag is het Buitenspeeldag, ook bij JBC dat voor de gelegenheid de deuren van zijn winkels een halve dag sluit. De modeketen wil zijn medewerkers daarmee de kans geven om volop te genieten van het zonnetje en het gezinsleven.

Monki laat 'influencers' geld verdienen

16/04/2018

H&M-dochter Monki gaat aan de slag met 'influencers': het modelabel lanceert een wereldwijd programma waarmee socialemediafiguren geld kunnen verdienen als via hen kleding wordt verkocht.

AB InBev brouwt voortaan duurzamer en deelt patent

12/04/2018

Biergigant AB InBev komt voor de dag met een nieuwe techniek die brouwen energievriendelijker maakt. Op termijn zal de innovatie, die ook gratis gedeeld wordt met kleinere brouwerijen, zorgen voor 5% minder CO2-uitstoot wereldwijd.