Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018
Foto: Shutterstock

Het moeilijkste is voorbij voor de modesector, zegt studiebureau McKinsey. Al blijft niks zoals het was: de meeste groei is voortaan in het Zuiden en het Oosten te vinden, fast-fashion wordt sneller en de groten worden nog groter.

 

Groei komt uit het Oosten

Goed nieuws: de moderetail groeit weer. Tussen 2016 en 2018 zal de omzetgroei in de sector volgens de McKinsey Global Fashion Index twee tot drie keer groter worden: van 1,5% naar 3,5 tot 4,5%. Als we tenminste aanvaarden dat de glorietijd voor Europa en Noord-Amerika voorbij is, aldus het onderzoek van McKinsey in samenwerking met vakblad Business of Fashion.

 

Het Westen is vanaf volgend jaar niet langer de grootste markt voor mode: in 2018 zal meer dan de helft van alle kleding- en schoenenverkopen buiten Europa en Noord-Amerika plaatsvinden. De grootste groei zal dan ook in ontwikkelingslanden in de APAC-regio (Azië en Oceanië) en Latijns-Amerika op te tekenen zijn: de omzetgroei zal er in 2018 oplopen tot 5 à 7,5%. 

 

“Azië zit niet af te wachten tot Westerse bedrijven een tandje bijsteken”, klinkt het in het rapport. Zeker op het vlak van digitale en mobiele verkoop neemt het Oosten het voortouw: consumenten in Zuidoost-Azië spenderen gemiddeld acht uur per dag online, wat van de ‘customer journey’ een complex pad langs online en offline contactpunten maakt. 

 

De online verkoop van kleding en schoenen ziet McKinsey nog snel groeien: vooral platformen zullen de toon zetten en worden de eerste plaats waar mensen zoeken. “Voor merken is het niet meer de vraag of ze moeten meewerken met platformen, maar hoe”, klinkt het dus.

 

Mode weer door een roze bril

De kloof tussen winnaars en verliezers blijft groeien, maar toch worden klanten steeds minder merktrouw, merkt McKinsey. Van de jonge generatie ‘millennials’ zegt twee derde namelijk gerust naar een ander merk te willen overstappen van zodra daar een korting van minstens 30% krijgen. Het duidt ook op de polarisatie die blijft toenemen tussen de modesegmenten: het midden blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen, terwijl discount en sinds kort ook weer de luxemerken snelheid halen.

 

Snelheid is overigens letterlijk in te vullen: de bestverkopende modebedrijven zoeken de limieten op als het gaat over productie- en vermarktingstijden. De omzetten in fast-fashion zijn de voorbije drie jaar met 20% gestegen, aangestuurd door spelers die innovatieve businessmodellen koppelen aan gedetailleerde klantendata en een razendsnelle toevoerketen.

 

 

Het nieuwe rapport State of Fashion onderscheidt daarnaast nog tien grote trends in moderetail, van hernieuwde globalisering tot voorspelbare onvoorspelbaarheid. Lees het hele rapport hier.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Lagere omzet en nieuwe CEO voor Geox

19/01/2018

De omzet bij het Italiaanse schoenenmerk Geox is in het voorbije boekjaar licht gedaald. Daarnaast werd voormalig CEO Gregorio Borgo vervangen door Matteo Mascazzini, die overkomt van het Italiaanse modemerk Gucci.

Primark ziet groei vertragen

18/01/2018

In het eerste kwartaal van het boekjaar is de omzet bij de Ierse modeketen Primark bij constante wisselkoersen met 7% gestegen, inclusief wisselkoerseffecten was dat zelfs met 9%. Dat is wel lager dan wat analisten verwacht hadden.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Winst blijft net onder verwachtingen bij Zalando

17/01/2018

De Duitse modewebshop Zalando is het voorbije boekjaar met bijna een kwart gegroeid, terwijl ook de bedrijfswinst met bijna 5% steeg. Dat laatste was wel net onder de verwachtingen van Zalando zelf.

Yoox Net-a-Porter haalt recordomzet in 2017

16/01/2018

Online retailer Yoox Net-a-Porter (YNAP) heeft in 2017 een recordomzet gehaald van meer dan 2 miljard euro. Dat is een groei van meer dan 10% ten opzichte van een jaar eerder, toen die grens net niet werd gehaald.

Hugo Boss haalt groeidoelen in 2017

16/01/2018

Het Duitse modemerk Hugo Boss heeft in 2017 zijn doelen weten te behalen, onder andere dankzij een sterke groei in het vierde kwartaal. Voor het volledige boekjaar ging de omzet voor wisselkoersen met 3% de hoogte in.

Back to top