Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018 | RetailDetail

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018
Foto: Shutterstock

Het moeilijkste is voorbij voor de modesector, zegt studiebureau McKinsey. Al blijft niks zoals het was: de meeste groei is voortaan in het Zuiden en het Oosten te vinden, fast-fashion wordt sneller en de groten worden nog groter.

 

Groei komt uit het Oosten

Goed nieuws: de moderetail groeit weer. Tussen 2016 en 2018 zal de omzetgroei in de sector volgens de McKinsey Global Fashion Index twee tot drie keer groter worden: van 1,5% naar 3,5 tot 4,5%. Als we tenminste aanvaarden dat de glorietijd voor Europa en Noord-Amerika voorbij is, aldus het onderzoek van McKinsey in samenwerking met vakblad Business of Fashion.

 

Het Westen is vanaf volgend jaar niet langer de grootste markt voor mode: in 2018 zal meer dan de helft van alle kleding- en schoenenverkopen buiten Europa en Noord-Amerika plaatsvinden. De grootste groei zal dan ook in ontwikkelingslanden in de APAC-regio (Azië en Oceanië) en Latijns-Amerika op te tekenen zijn: de omzetgroei zal er in 2018 oplopen tot 5 à 7,5%. 

 

“Azië zit niet af te wachten tot Westerse bedrijven een tandje bijsteken”, klinkt het in het rapport. Zeker op het vlak van digitale en mobiele verkoop neemt het Oosten het voortouw: consumenten in Zuidoost-Azië spenderen gemiddeld acht uur per dag online, wat van de ‘customer journey’ een complex pad langs online en offline contactpunten maakt. 

 

De online verkoop van kleding en schoenen ziet McKinsey nog snel groeien: vooral platformen zullen de toon zetten en worden de eerste plaats waar mensen zoeken. “Voor merken is het niet meer de vraag of ze moeten meewerken met platformen, maar hoe”, klinkt het dus.

 

Mode weer door een roze bril

De kloof tussen winnaars en verliezers blijft groeien, maar toch worden klanten steeds minder merktrouw, merkt McKinsey. Van de jonge generatie ‘millennials’ zegt twee derde namelijk gerust naar een ander merk te willen overstappen van zodra daar een korting van minstens 30% krijgen. Het duidt ook op de polarisatie die blijft toenemen tussen de modesegmenten: het midden blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen, terwijl discount en sinds kort ook weer de luxemerken snelheid halen.

 

Snelheid is overigens letterlijk in te vullen: de bestverkopende modebedrijven zoeken de limieten op als het gaat over productie- en vermarktingstijden. De omzetten in fast-fashion zijn de voorbije drie jaar met 20% gestegen, aangestuurd door spelers die innovatieve businessmodellen koppelen aan gedetailleerde klantendata en een razendsnelle toevoerketen.

 

 

Het nieuwe rapport State of Fashion onderscheidt daarnaast nog tien grote trends in moderetail, van hernieuwde globalisering tot voorspelbare onvoorspelbaarheid. Lees het hele rapport hier.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.