Grote kledingmerken sturen kat naar jaarlijkse industrietop in Bangladesh | RetailDetail

Grote kledingmerken sturen kat naar jaarlijkse industrietop in Bangladesh

Grote kledingmerken sturen kat naar jaarlijkse industrietop in Bangladesh
Schonekleren.nl

Vijf grote kledingbedrijven hebben besloten om niet deel te nemen aan de jaarlijkse bijeenkomst van de textielindustrie in Bangladesh. Ze doen dat uit protest tegen de slechte werkomstandigheden in het land en de onderdrukking van de vakbonden.

Onderdrukking vakbonden

H&M, Inditex, C&A, Next en Tchibo hebben allemaal besloten dat ze niet aanwezig willen zijn. Dat doen ze op vraag van de Clean Clothes Campaign. Nochtans waren een aantal medewerkers van die bedrijven aangekondigd als key speakers op de bijeenkomst. De rechtstreekse oorzaak van de beslissing zijn een aantal maatregelen die de regering van Bangladesh en de fabriekseigenaren de voorbije maanden hebben ingevoerd met betrekking tot vakbonden.

 

Zo werden in december maar liefst 34 vakbondsleiders gearresteerd, nadat ze hadden deelgenomen aan acties voor hogere lonen. Veel van hen werden meer dan acht weken vastgehouden, zonder enig bewijs van een misdaad. Toch lopen ze het risico om voor lange tijd in de cel te belanden. Daarnaast werden ook nog eens 1.500 werknemers ontslagen, vanwege hun betrokkenheid bij de protesten. “Er lijkt een doorgedreven inspanning te zijn vanwege de industrie en de regering om elke activiteit die vecht voor de rechten van de werknemers te onderdrukken”, zegt één van de gearresteerde vakbondsleiders.

 

Duidelijk signaal

Internationaal zijn de acties van de regering en de fabriekseigenaars veroordeeld en nu komen dus ook enkele grote textielbedrijven met een duidelijk signaal. H&M, Inditex, C&A, Next en Tchibo vertegenwoordigen immers miljarden euro’s aan aankopen bij de textielfabrieken in Bangladesh en hun afwezigheid op de industrietop in Dhaka is ongetwijfeld een klap.

 

“Met deze boycot van de top, geven een aantal toonaangevende merken een duidelijk signaal aan de BGMEA (Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association) en de autoriteiten in Bangladesh: tenzij alle gearresteerden worden vrijgelaten, ongefundeerde aanklachten worden ingetrokken, en andere daden van intimidatie tegen vakbonden worden gestopt, kunnen zij niet op een geloofwaardige manier deelnemen aan een samenkomst over de ‘duurzame groei’ van de industrie”, schrijft Clean Clothes Campaign.

 

In Bangladesh lijkt zo vier jaar na de ramp bij Rana Plaza nog maar bitter weinig veranderd te zijn. De gebouwen zijn veiliger geworden, maar de werknemers hebben nog steeds een bijzonder laag loon en weinig rechten. Een aantal grote ketens had vorige maand al een brief geschreven aan de Bengaalse premier, waarin ze hun bezorgdheid uitten rond de toestand in het land.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Overnemer voor Belgische winkels Men at Work

20/07/2018

De drie Belgische vestigingen van de failliete modeketen Men at Work en de Antwerpse kledingzaak Fish & Chips zouden een nieuwe eigenaar hebben. Op meer details is het wel nog even wachten…

Postorder-icoon 3 Suisses legt in België de boeken neer

19/07/2018

De Belgische afdeling van 3 Suisses is failliet verklaard, na een rampzalig begin van de soldenperiode: de webshop verkocht al in de eerste soldendagen 30% minder. Elf banen staan op de tocht.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.