Grote ongerustheid over FNG

Foto: Baker Bridge / FNG Group

Modegroep FNG vraagt obligatiehouders om zowel de rente als de schulden later te moeten terugbetalen. Dat nieuws, in combinatie met het aftreden van CEO Dieter Penninckx, zorgt voor de wildste speculaties.

 

Uitstel voor obligaties

Op de beurs en bij analisten heerst grote ongerustheid over het lot van FNG: de Belgische modegroep heeft in een jaar tijd liefst 80% van zijn beurswaardering verloren. Na het nieuws dat CEO en mede-oprichter Dieter Penninckx opstapt, luttele uren later gevolgd door een vraag om de schuldbetalingen uit te stellen, daalde de koers van het aandeel maandag tot amper meer dan 3 euro.

 

FNG wil op 19 mei zijn obligatiehouders rond de tafel krijgen en hoopt tot 2024 uitstel te krijgen voor de terugbetaling van de openstaande obligatieleningen. Ook voor de betaling van de rentes op die leningen wil het modehuis achter Brantano en CKS een jaar respijt krijgen. Die moesten normaal gezien op 1 juni worden uitgekeerd.

 

Makkelijke overnameprooi?

Het betekent dat FNG het financieel lastig heeft, wat in deze tijden van coronacrisis natuurlijk niet moeilijk te verklaren valt. Toch vrezen sommige analisten dat er meer aan de hand is, temeer omdat er al eerder kritiek rees op de dure overname van de Scandinavische onlineretailer Ellos – waarvoor de groep extra schulden aanging. De totale schuldenlast bedraagt momenteel naar schatting ruim 400 miljoen euro

 

FNG heeft echter ook de publicatie van de jaarresultaten van 2019 uitgesteld, naar eigen zeggen omwille van de coronacrisis. De schuldenberg zou vier keer hoger liggen dan het EBITDA, noteert De Tijd. In Nederland kondigde de groep ook al eerder aan vijftig winkels te zullen sluiten.

 

Analisten geloven dat FNG nu weliswaar een prooi voor overname zal worden, bericht onder meer Business AM. De bijzonder lage beurskoers en het feit dat het management ontwricht is door het plotse vertrek van CEO Dieter Penninckx zouden dat in de hand werken. Bovendien wordt er zelfs gespeculeerd over een nakend faillissement.