Gucci hard getroffen door coronacrisis in China

Gevel van winkel Gucci
Image: Cineberg / Shutterstock.com

De uitbraak van het coronavirus, vooral in China, heeft een grote impact op luxegroep Kering: het moederbedrijf van Gucci verkocht in het eerste kwartaal 15,4% minder. Toch ziet het modehuis al tekenen van herstel.

 

Vooral Gucci ziet af

Kering is al aan het begin van de coronacrisis hard getroffen door zijn sterke afhankelijkheid van Chinese klanten: de omzet kelderde in het eerste kwartaal met 15,4% tot 3,2 miljard euro, met name door de sluiting van winkels. Op vergelijkbare basis, dus zonder de effecten van overnames en wisselkoersschommelingen, was er een daling van 16,4%.

 

Vooral Gucci, dat erg succesvol is in China, deelde in de klappen: de vergelijkbare omzet zakte met 23,2%. Bij Yves Saint Laurent was de daling minder uitgesproken ('slechts' 13,8%). Sinds april, toen het leven in China zich weer hernam, ziet Kering wel weer verbetering en een positieve evolutie bij de meeste merken van de groep.

 

Kering had al eerder gewaarschuwd dat het een daling van de vergelijkbare omzet verwachtte met ongeveer 15% in het eerste kwartaal en dat de operationele marges zouden dalen. Op dinsdag zei het bedrijf dat het kostenreductiemaatregelen aan het doorvoeren was, zonder hier echter verder op in te gaan. Mogelijk gaat het, zoals bij veel retailers momenteel, over huurverlagingen.

 

Steeds meer eigen (online)verkoop

Het tweede kwartaal zal dan weer vooral in het teken staan van de lockdown in de meeste westerse landen, waardoor het luxehuis geen significant herstel verwacht voor juni of juli. Voor verdere conclusies is het evenwel nog te vroeg, klinkt het. De groep denkt niettemin goed gepositioneerd te zijn voor herstel.

 

Dat herstel lijkt niet het minst van onlineverkoop te komen: e-commerce steeg in het eerste kwartaal met 20%, in China zelfs met meer dan 100%. Het lijkt er dan ook op dat de groep, en met name vaandeldrager Gucci, steeds meer op eigen verkoopkanalen gaat steunen en steeds minder op groothandelspartners.