Haider Ackermann is zwaar verlieslatend

Catwalk modeshow van Haider Ackermann
Foto: FashionStock.com / Shutterstock.com

De vooruitzichten voor het modelabel Haider Ackermann zijn bepaald somber: het bedrijf boekt zware verliezen en vindt geen overnemer. De toekomst is onzeker, zo laat eigenares Anne Chapelle verstaan.

 

Geen overnemer gevonden

Modelabel Haider Ackermann boekt “een megaverlies”. De eigenaar van het merk, de Belgische mode-onderneemster Anne Chapelle, twijfelt aan de toekomst, zo blijkt uit een interview met De Tijd. Als er geen overnemer wordt gevonden, ziet het er niet naar uit dat het designerlabel blijft bestaan. Maar die zoektocht vlot ook al niet: de plannen een paar maanden geleden om het merk te verkopen, mislukten.


Chapelle hoopte Haider Ackermann mee te kunnen verkopen aan Claudio Antonioli, die ook Ann Demeulemeester van haar overneemt, maar het is “niet tot een akkoord gekomen”. De zakenvrouw heeft er naar eigen zeggen “alles aan gedaan om het label mee te nemen in de deal, maar dat is niet gelukt”. Hoewel er nog andere gesprekken lopen, lijken de vooruitzichten grimmig, want “je moet iemand vinden die als het ware in een startup wil investeren, die wil wroeten om opnieuw te groeien”.

 

Inkomsten gehalveerd

Vooral in België blijkt de mentaliteit zich niet te lenen voor de modesector. Ook bij Ann Demeulemeester was dat het probleem: het merk kreeg geen nieuwe leningen van de banken, terwijl modehuizen het volgende seizoen moeten voorfinancieren. Chapelle moest, met spijt, op zoek naar een partner toen ook de twee minderheidsaandeelhouders van het merk niet langer wilden bijspringen.


Bij Haider Ackermann lijken de uitdagingen echter meervoudig te zijn: de “verkoop wil niet mee” en enkele grote klanten gingen failliet, waardoor de inkomsten plotsklaps halveerden. E-commerce kan bovendien de krimp in de fysieke winkelverkoop niet compenseren.