Handelaars verwachten minder goede solden

Handelaars verwachten minder goede solden
Foto: Shutterstock.com

Maandag starten de wintersolden alweer. Toch zitten zowel Mode Unie als zelfstandigenorganisatie NSZ met nog heel wat vraagtekens. Ze verwachten dat de solden eerder traag op gang zullen komen.

 

Overschaduwd door corona

“Als we kijken naar de voorbije weken, met de belangrijkste koopweekends van het jaar, dan zien we dat het vrij kalm was”,  zegt Isolde Delanghe van Mode Unie aan ATV. “We denken dat zich dat zal doorzetten tijdens het begin van de solden.”

 

Dat de verwachtingen eerder laag liggen, heeft uiteraard in de eerste plaats te maken met de coronamaatregelen. Wie wil winkelen, moet alleen komen en bovendien voor een beperkte duur. Volgens Delanghe kopen mensen ook minder kleding, omdat ze meer thuiswerken, er geen feestjes zijn en ze ook nauwelijks vrienden of familie mogen ontvangen.

 

Angst en onzekerheid

Hoewel veel modewinkels nog met grote voorraden zitten, verwacht Mode Unie niet meteen extreme kortingen. “De hele hoge kortingen zijn niet voor meteen. De winkels zijn een aantal maanden gesloten geweest en hebben een slecht seizoen achter de rug. Meteen met hoge kortingen gooien, levert dan nog minder inkomsten op”, vervolgt Delanghe.

 

Ook de leden van NSZ verwachten niet meteen een stormloop. Dat blijkt uit een rondvraag van de zelfstandigenorganisatie bij 820 handelaars. In december zagen ze veel minder shoppers dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Zo’n 70% van hen houdt dan ook rekening met een lagere verkoop tijdens de koopjes dan in januari 2020. Drie op vier handelaars vreest overigens dat er nog een derde lockdown zal komen.