Hedi Slimane krijgt nog 700.000 euro van Yves Saint Laurent

Foto: August_0802 / Shutterstock.com

In de zoveelste rechtszaak tussen Yves Saint Laurent en ex-creatief directeur Hedi Slimane delft het Franse modehuis alweer het onderspit: YSL moet Slimane bijna 700.000 euro betalen voor foto's. De zaak sleept al ruim twee jaar aan.

 

Foto’s van 8 miljoen euro

Het Parijse hof van beroep heeft geoordeeld dat luxemerk Yves Saint Laurent de foto's van een campagne die Hedi Slimane voor het modehuis maakte niet zomaar mocht blijven gebruiken. Na zijn vertrek had Saint Laurent nog twee jaar de rechten op de foto's, waarvoor de ontwerper toen al zo'n 8 miljoen euro had gekregen, maar over verder gebruik moest nog worden onderhandeld, klinkt het verdict. 

 

Al eind 2017 had Slimane, ondertussen aan de slag bij rivaal LVMH voor het merk Celine, de rechtszaak aangespannen. Hij vroeg een schadevergoeding van liefst zes miljoen dollar. In eerste instantie kreeg hij van de rechter ongelijk, maar in hoger beroep krijgt de modeontwerper nu toch zijn zin. 

 

20 miljoen euro later

"Het feit dat Slimane al een aanzienlijke vergoeding voor zijn diensten heeft ontvangen, stelt YSL niet vrij van het betalen van een schadevergoeding voor inbreuken op het auteursrecht", aldus de rechters volgens Bloomberg. Wel oordeelde de rechter dat Slimane te veel vroeg: nu krijgt hij 618.000 euro in totaal, plus 80.000 euro om zijn juridische kosten te dekken.

 

Sinds het vertrek van Slimane bij Kering-dochter Yves Saint Laurent in 2016 is dit al de derde rechtszaak tussen beide partijen. Kering en de ontwerper ruzieden om zijn niet-concurrentiebeding van 10 iljoen euro en een bedrag van 9,3 miljoen euro, waarop Slimane nog recht beweerde te hebben voor zijn laatste jaar dienst. In beide gevallen werd het bedrijf door Franse rechters veroordeeld tot betaling.