Het wordt eigenaar Pearle rood voor de ogen

Gevel van brillenwinkel van retailer Pearle in Nederland
Foto: Shutterstock

GrandVision, de eigenaar van brillenketens als Pearle en Eye Wish, zag de omzet ruim een kwart terugvallen in de eerste helft van dit jaar. De Nederlandse optiekgroep tekent ook een verlies op en blijft daarom hopen op de overname door EssilorLuxottica.

 

Sommige winkels nog dicht

In de eerste jaarhelft boekte optiekgroep GrandVision 26,4% minder omzet dan een jaar eerder: de coronacrisis duwde de verkopen omlaag naar 1,45 miljard euro. Eerder deze week moest toekomstige overnemer EssilorLuxottica ook al een scherpe omzetdaling toegeven omwille van de coronapandemie. Meer nog: enkele tientallen vestigingen zijn nog dicht, vooral in Latijns-Amerika.

 

Het gevolg was dat ook de winstcijfers in het rood doken. Het Nederlandse bedrijf eindigde het semester met een bedrijfsresultaat van 24 miljoen euro onder nul, ten opzichte van een positief EBITDA van 237 miljoen euro een jaar eerder. Ook de nettowinst van 74 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2019 verdampte tot een nettoverlies van 212 miljoen euro.

 

Normalisering in juni

Sinds juni is er weliswaar sprake van sterk herstel: in sommige Europese landen, waaronder Nederland, Oostenrijk en Denemarken, haalt de omzetgroei opnieuw het peil van een jaar geleden. Dat zou ook hebben geleid tot een positieve bedrijfswinst voor de maand, maar die werd tenietgedaan door een afschrijving 75 miljoen euro omwille van coronamaatregelen in de VS, Italië, Colombia en Peru. 

 

GrandVision doet geen uitspraken over de rest van het jaar, maar laat wel weten nog steeds op de geplande fusie met EssilorLuxottica te rekenen. Die probeert mogelijk onder de deal van 7,2 miljard euro uit te komen door de Nederlandse groep voor de rechter te slepen. Het Frans-Italiaanse bedrijf zegt onvoldoende informatie te krijgen over hoe de Pearle-moeder is omgegaan met de coronacrisis en eist die inzage nu via de rechtbank af. GrandVision reageerde door een arbitrageprocedure in te stellen tegen zijn aanstaande. De zaak komt midden augustus voor.