H&M lanceert nieuwe keten ARKET “in lastige marktomstandigheden”

H&M lanceert nieuwe keten ARKET “in lastige marktomstandigheden”

H&M lanceert nieuwe keten ARKET “in lastige marktomstandigheden”

Ondanks een omzetstijging met zo’n 7% heeft het Zweedse modeconcern Hennes & Mauritz zijn eigen prognoses over het eerste kwartaal niet kunnen waarmaken. Intussen nadert de lancering van een nieuwe keten, ARKET, met rasse schreden.

“Lastige marktomstandigheden”

In het eerste kwartaal steeg de omzet van de groep boven retailers als H&M, COS en & Other Stories tot 54,4 miljard Zweedse kroon (ca. 5,7 miljard euro). “Een stijging met 7%, die onder onze verwachtingen bleef”, geeft CEO Karl-Johan Persson ruiterlijk toe. “Voor de moderetail in het algemeen waren de marktomstandigheden zeer lastig in veel van onze grote markten in Centraal- en Zuid-Europa en in de VS, en dat liet sporen na in onze verkoop.”

 

“In andere markten zoals Zweden en de rest van de Scandinavische landen, Oost-Europa, Turkije, Rusland, China en Japan ontwikkelde de verkoop zich goed en bleven we marktaandeel winnen”, vervolgt de topman. “De verkoop bij COS, & Other Stories, Monki, Weekday en H&M Home bleef mooi groeien zowel in de winkels als online, en dat gold ook voor de internetverkoop bij H&M.” Lees: de H&M-winkels hadden het moeilijker.

 

Onder de streep en na belastingen bleef er dat eerste kwartaal een winst over van 2,457 miljard SEK, omgerekend 257,25 miljoen euro. Dat is 3,5% lager dan een jaar eerder en onder meer toe te schrijven aan lagere prijzen.

 

Eerste ARKET opent in het najaar

Uiteraard zit het concern, dat intussen meer dan 4.400 winkels in 65 landen telt, niet stil. Half maart opende een eerste H&M-winkel de deuren in Kazakhstan en dit jaar volgen ook nog Colombia, IJsland, Vietnam en Georgië. Ook de H&M-webshop krijgt er zes nieuwkomers bij: Turkije, Taiwan, Hongkong, Macau, Singapore en Maleisië.

 

Intussen zit ook de lancering van de fonkelnieuwe keten ARKET in de laatste rechte lijn. De eerste vestiging zal haar deuren openen “in de vroege herfst van 2017 in Londen en meteen online in 18 Europese landen. Daarna volgen winkels in Brussel, Kopenhagen en München.”

 

ARKET biedt een select assortiment basics voor heren, dames en kinderen, aangevuld met een gamma producten voor het huis, met de “focus op kwaliteit en een eenvoudig, tijdloos en functioneel design”. De prijzen zullen iets hoger liggen dan bij H&M. Bij ARKET zal de klant ook iets kunnen eten en drinken: “Het café zal gebaseerd zijn op de New Nordic Kitchen, die gestoeld is op kwaliteitsingrediënten en gezond leven”, aldus het persbericht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Overnemer voor Belgische winkels Men at Work

20/07/2018

De drie Belgische vestigingen van de failliete modeketen Men at Work en de Antwerpse kledingzaak Fish & Chips zouden een nieuwe eigenaar hebben. Op meer details is het wel nog even wachten…

Postorder-icoon 3 Suisses legt in België de boeken neer

19/07/2018

De Belgische afdeling van 3 Suisses is failliet verklaard, na een rampzalig begin van de soldenperiode: de webshop verkocht al in de eerste soldendagen 30% minder. Elf banen staan op de tocht.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.