H&M scoort alweer onder de verwachtingen

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

H&M scoort alweer onder de verwachtingen
Shutterstock

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

 

Dalende groei

Het Zweedse Hennes & Mauritz, nog steeds het op één na grootste modewerk wereldwijd, moet alweer dalende kwartaalcijfers voorleggen: tussen december en februari bleef de verkoop van kleding met een opbrengst van 46,2 miljard Zweedse kronen (4,6 miljard euro) onder de verwachte 47,3 miljard (4,7 miljard euro) en onder de omzet van 47 miljard van een jaar eerder.

 

De modeketen waarschuwde vorige maand nog dat prijsverlagingen ten gevolge van té grote voorraden de verkoopcijfers negatief zouden beïnvloeden. Ook tijdens het derde kwartaal van vorig jaar kwam H&M al met dit argument op de proppen om de tegenvallende cijfers te verantwoorden.

 

Terugval ook in Zweden zelf

De kwartaalcijfers brengen bovendien een verontrustende trend aan het licht: voor het eerst in tientallen jaren krimpt ook de verkoop van H&M-kleding in thuisland Zweden, waar de keten minder volk over de vloer kreeg in de eigen winkels. Op de eerste bijeenkomst van het bedrijf met institutionele beleggers ('capital markets day') in februari kon H&M de investeerders alvast niet overtuigen van zijn strategie om het tij te keren.

 

Eerder deze week maakte concurrent en Zara-moeder Inditex rooskleurige cijfers bekend die in schril contrast staan met de kwartaalcijfers van H&M: het bedrijf noteerde tijdens de eerste vijf weken van het financiële jaar een verkoopsgroei van 9% en doet het ook online erg goed.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Schoenen Torfs opent eerste Waalse vestiging in Libramont

26/04/2018

Maandag 30 april opent Schoenen Torfs in Libramont zijn eerste Waalse vestiging. De schoenenketen wil op termijn vijftien winkels openen in Wallonië en lanceert daarom ook meteen haar webshop in Franstalig België.

Hogere omzet GrandVision door overnames

26/04/2018

GrandVision sluit het eerste kwartaal van 2018 af met een omzetgroei van 8%, die het bedrijf wel grotendeels dankt aan overnames. De optiekketen ziet haar operationele winst wel lichtjes dalen ten opzichte van een jaar eerder.

American Apparel maakt comeback met webshop

26/04/2018

De Amerikaanse modeketen American Apparel heeft deze week zijn internationale webshop opnieuw geopend. Daar kunnen de Nederlandse en Belgische fans van het merk opnieuw terecht, nadat de groep vorig jaar zijn fysieke winkels sloot.

JBC zet in op herbruikbare draagtas

26/04/2018

Moderetailer JBC wil een voorloper zijn inzake duurzaamheid: recent introduceerde de keten een nieuw draagtassenbeleid dat verantwoorde keuzes beloont. Klanten reageren enthousiast.

Gucci groeit bijna 50% dankzij 90’s revival

25/04/2018

De Franse luxegroep Kering heeft er een sterk eerste kwartaal op zitten: de omzet steeg met 36,5%. Vooral Gucci kon profiteren van de jaren negentig-revival bij jongeren: het luxemerk is ‘hot’ bij tieners en zag de omzet liefst 48,7% stijgen.

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.