H&M sluit twee van z’n drie winkels op de Meir

H&M winkel Antwerpen
Shutterstock.com

De internationale herstructureringen bij H&M hebben ook hun gevolgen in België: de modeketen geeft twee Antwerpse winkels op. Geruchten over een nakende sluiting gingen al langer de ronde en worden nu bevestigd.

 

Geen verrassing

Enkel de grote flagshipstore van H&M op de Antwerpse Meir heeft nog een toekomst: twee andere filialen, in de Leysstraat en naast Primark, zullen later dit jaar of begin 2022 de deuren sluiten. Dat heeft vakbond ACV Puls gemeld aan Gazet Van Antwerpen. Door de sluiting van deze winkels, die elk ongeveer 2000 vierkante meter groot zijn, dreigen een zestigtal medewerkers hun job te verliezen. De retailer heeft wel beloofd om ontslagen te vermijden, door overplaatsingen en een regeling voor vrijwillig vertrek.
 

De beslissing komt niet meteen als een verrassing. Al in 2019 doken geruchten op over een mogelijke sluiting. Toen zagen sommige waarnemers dat gelekte nieuws nog als een onderhandelingstechniek om lagere huurprijzen af te dwingen. Nu worden de geruchten echter bevestigd. Dat retailers hun winkelportfolio kritisch doorlichten – zeker nu e-commerce een hoge vlucht neemt door de coronacrisis – is uiteindelijk niet zo verrassend. Eerder maakte H&M overigens al dezelfde oefening in de Luikse binnenstad, waar enkel de vestigingen in de winkelcentra Mediacité en Belle-Ile overleven. Ook in Charleroi ging een filiaal dicht.
 

Wereldwijd plant H&M dit jaar zelfs de sluiting van 250 winkels. Daarmee volgt het bedrijf een trend die we ook bij andere grote modeketens zien: veel retailers sluiten kleinere winkels om in te zetten op een combinatie van grote flagshipstores en e-commerce.