H&M weert Braziliaans leer na Amazonebranden

H&M weert Braziliaans leder
Shutterstock.com

H&M zal geen leder uit Brazilië meer invoeren, omdat de veeteelt (en dus ook de lederindustrie) mee aan de basis ligt van de bosbranden in het Zuid-Amerikaanse land. Eerder nam concurrent VF Corporation al een soortgelijke beslissing.

 

Garanties

Het modebedrijf wil eerst garanties hebben dat de lederindustrie niet bijdraagt aan de milieuschade van het Amazonewoud, stelt De Standaard. Overigens komt het grootste deel van het leder van H&M nu al uit Europa. Het wordt vooral gebruikt in ontwerpen van & Other Stories en Cos. Met de beslissing om het Braziliaanse leder voorlopig te weren, volgt H&M het voorbeeld van VF Corporation (de moedermaatschappij van merken als Vans en The North Face): dat besloot vorige week al om zulke maatregelen te nemen.

 

De hevige bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied zijn het gevolg van massale ontbossing en in die ontbossing spelen de landbouw en veeteelt een cruciale rol. Om aan de stijgende vraag naar soja, palmolie en rundvlees te voldoen, moeten grote stukken regenwoud immers plaats ruimen voor landbouwgrond.

 

Leder wordt doorgaans beschouwd als een ‘bijproduct’ van die veeteelt, maar vertegenwoordigt voor Brazilië intussen een niet te onderschatten bron van inkomsten. Het land zou vorig jaar voor 1,3 miljard euro aan rundleder hebben geëxporteerd, voornamelijk naar China, Italië, de Verenigde Staten.